zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Foto: kunsthal.nl

Succesjaar: Kunsthal Rotterdam stevent af op 300.000 bezoekers

18 december 2019 (de redactie)

Met de drukke kerstperiode voor de boeg stevent Kunsthal Rotterdam af op 300.000 bezoekers voor 2019. De Kunsthal sluit het jaar af met een contrastrijk programma met onder meer ‘Thierry Mugler: Couturissime’, het pas geopende ‘Meesterlijk!’ en ‘Joost Swarte overal’. De Mugler tentoonstelling, die nog tot en met 8 maart 2020 in de Kunsthal te zien is, bracht sinds de Europese première in Rotterdam in acht weken tijd al ruim 80.000 mensen op de been. 

In 2019 zet de opwaartse lijn in bezoekersaantallen door. Het bezoekersrecord in 2018 buiten beschouwing gelaten met onder meer de ongekend populaire hyperrealistische sculpturen, heeft de Kunsthal in vergelijking met 2017 (240.000 bezoekers) een stijging van ruim 60.000 bezoekers gerealiseerd, een groei van 25%. 

Directiewissel
Deze zomer nam de Kunsthal afscheid van directeur Emily Ansenk. In november is Nathanja van Dijk als nieuwe directeur verwelkomd. Nathanja van Dijk: ”Het is geweldig om in de dynamische stad Rotterdam samen met het bevlogen Kunsthalteam, kunstenaars, cultuurmakers en partners verder te mogen bouwen aan ons contrastrijke en avontuurlijke programma. Ik zie ernaar uit kennis te maken met onze vaste bezoekers en nieuw publiek uit Rotterdam en ver daarbuiten.”

Hoogtepunten in 2019
De Kunsthal positioneert zich al jaren als publieksvriendelijk en is er voor allerlei publieksgroepen: van kunstliefhebbers tot fashionista’s, van hiphoppers tot fotografiefreaks en van senioren tot families. De Kunsthal verwelkomt ook leerlingen van primair onderwijs tot en met mbo met passende programma’s. Voor studenten zijn er de populaire masterclasses van bekende inspirators. De Kunsthal is trots op het mooie bezoekcijfer, dat dankzij de komst van zo’n gemêleerd publiek en de vele (inter)nationale partners en sponsoren mogelijk werd. Publiekstrekkers waren de uitbundige installaties in ‘I’m Your Mirror’ van de Portugese Joana Vasconcelos en de hedendaagse kunstcollectie van privéverzamelaar Rattan Chadha. Nieuw publiek kwam voor de hiphoptentoonstelling ‘Street Dreams: How Hiphop took over Fashion’, ontwikkeld in nauwe samenwerking met het HipHopHuis. Op het limited edition shirt dat de wereldberoemde Virgil Abloh van streetwear merk Off-White ontwierp ontstond een run. Voor het overzicht over honderd jaar science fiction wisten onder meer ‘trekkies’ en andere Sci-Fi fans het Museumpark te vinden. 

Foto museumkaart.nl

Verbinding met de stad
De Kunsthal intensiveerde haar activiteitenprogramma en ging nieuwe samenwerkingen aan met culturele en maatschappelijke partners. Met publieksprogramma Kunsthal LIVE met onder meer ‘The Perfect Night’ met Radio Operator verbindt de Kunsthal zich op nieuwe manieren aan de stad. Zo kwam het ‘Get Muglerized’ weekend over identiteit en zelfexpressie tot stand met Club NYX en Rotterdam Pride. Tijdens het gratis buitenfestival Kunsthal LIVE OP ZONDAG, met live muziek, verrassende ontmoetingen en persoonlijke tours stroomde het Museumpark vol. Wie in zijn blootje van kunst wilde genieten, kon terecht in de opnieuw volgeboekte Naked Tour. Nieuw is KunstKoppels dat de Kunsthal tijdens de Week tegen Eenzaamheid is gestart met partners Klup en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Een ‘koppel’, samengebracht uit verschillende generaties en achtergronden en dat elkaar nog niet kent bezoekt samen een tentoonstelling. 

Met AYCA de wijken in
‘All you can Art’ is niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam en zal in 2020 zijn vijfde editie ingaan. Dit jaar is AYCA op verschillende locaties op Zuid aan de slag gegaan om nieuwe inzichten en connecties tussen mensen, kunst en cultuur te realiseren. Het team van kunstenaars van Instituto Buena Bista Curaçao werkt hierbij samen met talrijke buurtinitiatieven, lokaal gevestigde kunstenaars en partners – en gaat bijzondere verbintenissen aan met mensen die in hun dagelijks leven niet of nauwelijks in aanraking komen met kunst. 

Vooruitblik 2020
De Kunsthal heeft ook in 2020 weer een prachtig gevarieerd en contrastrijk tentoonstellingsprogramma dat in samenwerking met vele (inter)nationale partners tot stand komt. Van ‘Extra Large’ over wandkleden van bekende moderne en hedendaagse kunstenaars als Picasso of Louise Bourgeois tot ‘Wonderland’, waarin het wereldberoemde verhaal over Alice van Lewis Caroll tot leven komt. In het najaar volgt Calder, beroemd om zijn kinetische kunst en mobiles.

Deel dit bericht met je vrienden!