zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Stunten met stamppotten voor € 2,50

3 december 2013 (Jim Postma)

Eetcafés en buurtkroegen zitten in zwaar weer
Terwijl in het centrum van Rotterdam in de buurt van het Lijnbaankwartier vaak schrikbarend hoge prijzen worden gevraagd voor diverse consumpties, zijn in de rest van de stad eetcafés met lage prijzen aan het stunten.


Zo wordt op de Lijnbaan bij uitbaters op reclameborden geadverteerd met erwtensoep voor € 6,95! Die soep kost in buurtkroegen met roggebrood en spek hooguit drie euro. Café Centraal in de Zwartjanstraat bijvoorbeeld stunt nu op dinsdag en donderdag met een dagschotel stamppot voor slechts 2,50 euro.

Bizar slecht
Anneke Companje, uitbater van het betrokken café zegt: ,,In de hele horeca gaat het nu echt bizar slecht. Sommige ondernemers kunnen het niet meer bolwerken en sluiten noodgedwongen hun deuren. Vooral in buurt- en eetcafés, zoals die van ons. Van collega’s om ons heen horen wij niet anders dan dat de omzetten het afgelopen jaar met 25 tot 30 procent zijn gedaald. De klanten hebben nog maar weinig geld te besteden en daar willen wij wat aan doen.’’

,,In de horeca, met name bruine kroegen en eetcafees gaat het heel slecht, met omzetdalingen tot wel 30%. Daar proberen wij wat aan te doen door te stunten met ruime stamppotten voor slechts 2,50 euro,'' aldus Anneke Companje van buurtkroeg Centraal in Noord. Foto: Rinus Vuik.

Sinds kort zijn er nu, met name ook voor alleenstaanden, hele schotels met peen en uien met speklappen of boerenkool met worst. Gedurende de hele komende winter. Anneke Companje maakt die zelf op beide eet-dagen en tot op heden is er animo genoeg voor. Zij zegt: ,,Meestal hebben wij tussen 16.00 en 18.00 uur zo’n 20 eters per sessie. Voor € 2,50 per schotel is dat voor ons tegen kostprijs, waarbij wij het natuurlijk moeten hebben van de drankjes.’’ Op vrijdagmiddag krijgt elke klant ook nog eens gratis een gebakken visje van ‘meesterbakker’ Frans Companje.

Dagschotels
In de buurt van het Zwaanshals zijn de uitbaters Louisa en Ruud van café Faas al jarenlang bezig met goedkope dagschotels. Alleen op de woensdagavonden vanaf 19.00 uur. Louisa kookt zeer ruime schotels met een Kaapverdische inslag. Deze kosten € 6,50 met daarbij een kopje koffie van het huis.
In café Walenburg aan de Walenburgerweg is het allemaal nog goedkoper. Caféhoudster Sandra Kleij maakt in de weekeinden stevige maaltijdsoepen die de gasten gratis krijgen aangeboden, ook om nieuwe klandizie te verwerven. Sandra Kleij beaamt: ,,De buurtkroegen gaan door een diep dal. Het weggeven van ‘rondjes’ wordt steeds minder, de horeca hapt naar adem terwijl de kosten steeds hoger worden. Heineken gaat per 1 januari wederom de prijzen verhogen. Een vat bier gaat nu 150 euro kosten, stukken meer dan tegenwoordig een vat olie. Waanzinnig gewoon!’’


Deel dit bericht met je vrienden!