vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Struijvenberg politicus van het jaar

27 juni 2013 (Ronald Glasbergen)

De kandidaten waren de raadsleden Jos Verveen (D66), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Een jury van vier journalisten die iets van Rotterdamse politiek weten, heeft de kandidaten gekozen.

Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam is Rotterdams politicus van het jaar 2013.

Rotterdammers konden via de website van Vers Beton een stem uitbrengen maar de jury koos uiteindelijk Maarten Struijvenberg tot politicus van het jaar 2013. De uitslag werd woensdagavond 26 juni bekend gemaakt tijdens DRAAD een politieke talkshow in de Arminiuskerk aan het Museumpark in Rotterdam.

Achter de naam Aboutaleb staat hierboven geen partij vermeld. Niet omdat hij die niet heeft maar omdat burgemeesters in Nederland benoemd worden. Is een benoemde burgemeester wel een politicus? Aanwezig SP raadslid Leo de Kleijn, die in 2009 de titel Rotterdams politicus van het jaar kreeg, heeft er zijn twijfels bij. Burgemeester Aboutaleb uit zelf ook zijn twijfels over zijn nominatie als ‘gewone’ politicus.

Kwaliteiten
Ik vraag hem kort samen te vatten waar de kwaliteiten van zijn twee mede kandidaten liggen. Van medekandidaat Jos Verveen looft de burgemeester zijn uitdrukkingsvaardigheid, z’n kwaliteit als redenaar. Over raadslid Maarten Struijvenberg weet hij dat die werkelijk de tijd neemt om in ingewikkelde financiële rapporten te duiken en daar in beknopte en precieze bewoordingen zijn politiek oordeel over te geven.

Kandidaat Jos Verveen van D66.

Als ik later weer met de kersverse politicus van het jaar spreek zegt die desgevraagd over Aboutaleb dat die zich ‘na een wat moeizame, onwennige start’, heeft hij zich ontpopt tot een behoorlijk burgemeester. ‘Hij is natuurlijk een aardige vent, maar dat staat er los van’. Was Leefbaar niet voor een gekozen burgemeester? Struijvenberg had indertijd graag de door Leefbaar voorgestelde verkiezingsstrijd tussen Aboutaleb (PvdA) en de havenwethouder (buitenlandse zaken) Van der Sluis (Leefbaar) gezien. Want natuurlijk hebben burgemeesters een politiek kleur vindt hij, ze worden nu door de politiek in Den Haag benoemd.

Kandidaat burgemeester Aboutaleb.

Kleur
Als ik het voorleg aan Aboutaleb, ontkent die zijn politieke kleur niet. Maar, zegt hij, het is belangrijk om in een stad als deze zaken samen aan te pakken.

 

Waar denkt Maarten Struijvenberg zelf dat hij de prijs, eigenlijk een wisseltrofee, voor best aan te danken heeft? Struijvenberg: Wat je zegt moet kort en helder zijn. Het moet op één A4 tje passen. Je moet woorden gebruiken die iedereen kan begrijpen.
Het is zoals de Franse denker Pascal eens zei: ‘Als ik er tijd voor had gehad zou ik een kortere brief geschreven hebben’. Dat kost tijd en aandacht.

Vorige winnaars van de Rotterdamse politicus van het jaar waren Maarten van de Donk (VVD, 2011), Leo de Kleijn (SP, 2009), Leonard Geluk (CDA, 2008), Hamit Karakus en Bert Cremers (beiden PvdA, 2007 en 2006).

 

Deel dit bericht met je vrienden!