maandag 25 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Atta Kenare AFP

Stort het Iraanse regime in?

12 januari 2020 (door Kees Versteeg)

Het gaat niet goed met de ayatollah's. Werd eerder de begrafenis van generaal Soleimani al een ramp door de incompetente organisatie waardoor tientallen doden vielen, na de bekentenis van het regime dat het zelf het gecrashte vliegtuig met een raket uit de lucht schoot, vlammen de protesten helemaal op in Teheran. 

In paniek arresteerden de Iraanse autoriteiten ook nog de Britse ambassadeur, om de ontstane onrust aan het buitenland te kunnen wijten. De ambassadeur is inmiddels weer vrij, maar de protesten duren voort. Opmerkelijk: in de hal van de universiteit van Teheran werden de Israëlische en Amerikaanse vlag op de grond geverfd, bedoeld om over heen te lopen. Maar verreweg de meeste studenten weigeren dat en lopen eromheen.

De vraag dringt zich op: is dit het begin van het einde voor de ayatollah's? We zijn nu ruim veertig jaar - twee generaties - na de Iraanse revolutie onder leiding van ayatollah Khomeiny. Het lijkt erop dat in ieder geval een deel van de Iraanse jongeren nu een tegenrevolutie wil. Inmiddels hebben honderden daarvoor al met hun leven betaald.  

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road