zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Stilstaan bij stilte

2 augustus 2017 (door de Redactie)

Tijdens het festival Duizel in het Park (www.duizelinhetpark.nl) van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus vind je in het Vroesenpark in Rotterdam de installatie STIL.het paviljoen van Hoge Fronten/Lieke Benders. Deze installatie laat bezoekers midden in de festivaldrukte even stilstaan. Het kunstwerk is onderdeel van het vierjarige project STIL. STIL. is een reeks theatrale werken van theatermaker Lieke Benders die de rol van stilte en stilstand in ons dagelijks leven centraal stellen. Met STIL. laat Lieke Benders zien dat stilte ontroert en soms zelfs humor in zich draagt. Dat stilte niet alleen geluidloosheid is, maar juist te vinden is in attentie en geduld.

Vier jaar lang onderzoekt Benders de stilte in al haar verschijnings- en verdwijningsvormen vanuit STIL.het lab dat ze begin 2017 opende in Klooster Wittem. Dat doet ze niet op een abstract niveau, maar juist door de feiten bloot te leggen. Dit jaar is het deelthema ‘de natuur’ en gaat Benders op pad met mensen die een directe relatie hebben met de stilte en de natuur. Haar ontmoetingen en ervaringen legt ze vast in woord, audio en beeld om deze te exposeren op verschillende plekken in Nederland en België.

STIL.het paviljoen maakt een van de eerste resultaten zichtbaar. Het idee voor deze specifieke installatie in de openbare ruimte komt voort uit de vraag die Benders zich stelt: waarom biedt de natuur ons eigenlijk rust? Het is er immers nooit écht stil. Zeker niet in het drukbevolkte Nederland waar het nergens – of in elk geval zo goed als nergens - zó stil is dat men enkel natuurgeluiden kan opnemen. Lieke Benders ging op pad met natuurgeluidsjager Mike Kramer en legde deze schijnstilte vast op band.

De opnames vormen de basis voor de installatie STIL.het paviljoen, die bestaat uit twee levensgrote stolpen waaronder je mag plaatsnemen. Terwijl je feitelijk stilstaat, beleef je in enkele minuten een wandeling door de natuur aan de hand van audio of beeld. Tegelijkertijd vorm je in de grote, transparante koepel vanzelf een levend standbeeld voor de observerende buitenstaanders. Het geheel vormt een uitnodiging om even stil te blijven staan, want ‘soms kan het inzicht dat je opdoet door stil te staan meer in beweging zetten dan het je voortbewegen zonder reflectie’, aldus Lieke Benders.

Bezoek STIL.het paviljoen gratis na aankoop van een festivalticket via www.duizelinhetpark.nl en ga op reis terwijl je stil staat. Benieuwd geworden naar het project en andere activiteiten? Lees meer en sluit je aan bij STIL. via www.stiltelab.nl.

Vanuit Maastricht brengt Hoge Fronten/Lieke Benders theatrale programma’s met een zuidelijke invalshoek op universele thema’s naar landelijke en internationale podia en plekken.

Deel dit bericht met je vrienden!