zondag 19 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Geprinte bolder. Foto Ries van Wendel de Joode

Sterk staaltje: 3D geprinte bolders

12 juli 2021 (een van de redacteuren)

Onlangs plaatste Havenbedrijf Rotterdam 's werelds eerste 3D geprinte stalen bolders op de nieuwe kade in de Sleepboothaven op Rotterdam Heijplaat. De zes bolders maken onderdeel uit van een serie van twaalf 3D geprinte bolders die Havenbedrijf en RAMLAB samen hebben ontwikkeld. Het 3D printen van bolders is onderdeel van het infra-innovatieprogramma waarmee het Havenbedrijf door wetenschappelijk onderzoek, innovatie en digitalisering de aanleg en gebruik van havenmeubilair wil verbeteren en verduurzamen.

Geprinte bolder wereldprimeur

Traditionele bolders worden sinds jaar en dag gemaakt volgens een vast ontwerp van gietstaal. Door 3D printtechnologie toe te passen, kunnen bolders niet alleen sneller gemaakt worden, maar ook dichterbij de locatie waar ze worden geplaatst, wat bijdraagt aan een duurzamere productie.

Uit de resultaten van een externe testbank blijkt dat de bolders minstens dezelfde kwaliteit hebben als de stalen bolders. Op termijn zal ook de oorspronkelijke vorm van de bolder verder ontwikkeld worden, met als doel de bolders in de toekomst nog sterker, goedkoper en duurzamer te maken.

Sleepboothaven

De elf 3D geprinte bolders worden in de Sleepboothaven op de nieuwe kade geplaatst en gebruikt om schepen voor Broekman project services te laten aan- en afmeren.

Geprinte stalen bolders. Foto Ries van Wendel de Joode

Zie ook:

Lees meer over:

innovatie haven
Deel dit bericht met je vrienden!