zondag 16 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Interieur van een woning onder de anderhalve ton. Foto funda

Leningen voor koopwoningen jongeren en de prijsparadox

22 mei 2021 (een van de redacteuren)

Rotterdam komt met verschillende nieuwe maatregelen om de toegang tot de woningmarkt te verbeteren. Een ervan is een starterslening voor Rotterdammers tussen 18 en 35 jaar voor het kopen van een nieuwe of bestaande woning. 

Starterslening 1ste huis

Jonge starters kunnen vanaf de tweede helft van dit jaar een lening krijgen van maximaal 30.000 euro voor een woning met een koopprijs tot de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (325.000 euro). Het gaat om een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente en aflossing. Die extra lening moet uiteraard ook terugbetaald worden.  

Hoe meer geld, hoe duurder

De paradox is natuurlijk dat hoe meer kopen gefaciliteerd wordt en er dus meer geld op de markt komt, de prijzen enigszins zullen stijgen. Tegelijk moet je daarbij bedenken dat nietsdoen voor beleidsmakers in het college ook geen optie is. Dus dan neem je eventuele lichte markteffecten in een toch al overspannen koopmarkt voor het moment voor lief.  

,,Veel Rotterdammers zitten vast omdat ze niet aan een betaalbare woning kunnen komen. Met deze nieuwe maatregelen maken meer starters en gezinnen kans op een woning’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) dan ook. 

De gemeenteraad moet begin juli nog een positief raadsbesluit nemen over de financiële dekking van de starterslening. Dan pas is het zeker dat de starterslening er komt.

Via de gemeentelijke website www.rotterdam.nl maakt de gemeente nog bekend vanaf welke datum exact de starterslening is aan te vragen.

 

Zie ook:

Lees meer over:

wonen Koopwoning woningmarkt
Deel dit bericht met je vrienden!