De Europese klimaatwet is een van de belangrijkste elementen van de Europese Green Deal. Afgelopen week is daartoe weer een belangrijke stap gezet met een voorlopig akkoord daarover tussen de verschillende medewetgevers.
'De klimaatwet zal richting geven aan het groene herstel van de EU en voor een sociaal rechtvaardige groene transitie zorgen. Met het akkoord van vandaag versterken we ook onze wereldwijde positie als leider bij het aanpakken van de klimaatcrisis,' aldus Frans Timmermans
De toezegging van de EU om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en de tussentijdse doelstelling om de netto broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 % te verlagen in vergelijking met 1990 worden hiermee in wetgeving vastgelegd. Dit akkoord over de Europese klimaatwet is een belangrijke mijlpaal voor de Commissie-Von der Leyen, aangezien hiermee een van de voornemens uit de politieke beleidslijnen van de voorzitter van juli 2019 wordt verwezenlijkt.
De toezegging van de EU om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en de tussentijdse doelstelling om de netto broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 % te verlagen in vergelijking met 1990 worden hiermee in wetgeving vastgelegd. Het akkoord over de Europese klimaatwet is een belangrijke mijlpaal voor de Commissie-Von der Leyen, aangezien hiermee een van de voornemens uit de politieke beleidslijnen van de voorzitter van juli 2019 wordt verwezenlijkt.
Behalve de bijdrage die het levert aan de doelstellingen van klimaatneutraliteit in 2050, versterkt het akkoord het Europees kader voor klimaatactie doordat het de volgende elementen bevat:
Het voorlopige politieke akkoord moet nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement voordat de formele vaststellingsprocedure kan worden gestart. Het voorlopige akkoord werd gesloten door het Portugese voorzitterschap van de Raad en de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, op basis van hun mandaat daartoe van Raad en parlement.
Zie ook: