maandag 25 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Gevolgen geallieerd bombardement op Rotterdam-West 31 maart 1943, foto Wikipedia

Stadsgedicht Vergeten Bombardement

31 maart 2020 (de redactie)

Middenin de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, verwoestte een bombardement ‘per ongeluk’ het leven van duizenden mensen. Dit bombardement op Rotterdam-West staat ook wel bekend als het Vergeten Bombardement. Stadsdichter Dean Bowen schreef voor de herdenking een stadsgedicht.

Het Vergeten Bombardement
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. We vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Maar op 31 maart staan we stil bij een verschrikkelijke gebeurtenis die tijdens deze Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden; het Vergeten Bombardement. Na het bombardement op 14 mei 1940 is dit het hevigste bombardement dat Rotterdam heeft meegemaakt. Op 31 maart 1943 vielen er door een fout bommen op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Door het slechte weer en inschattingsfouten bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers niet het doelwit scheepswerf Wilton-Fijenoord, maar duizenden huizen.

Residu
In de voorbereiding van het schrijven van dit herdenkingsgedicht heeft stadsdichter Dean Bowen mogen spreken met Nico Sannes en Jan de Grauw, beiden hebben het Vergeten Bombardement overleefd. De herdenking die jaarlijks plaatsvindt in Park 1943 is in verband met de maatregelen tegen het Corona-virus geannuleerd. Dean zou zijn gedicht Residu daar hebben voorgedragen.

Stadsdichter Dean Bowen

Deel dit bericht met je vrienden!