woensdag 27 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Gemeente Rotterdam

Stadsarchief werkt aan Coronacollectie

31 maart 2020 (door de redactie)

Het Stadsarchief Rotterdam werkt net als veel andere erfgoedinstellingen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het Coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. 

Waar is het Stadsarchief precies naar op zoek?

  • Foto’s van het leven in de stad in tijden van Corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
  • Flyers en posters, met mededelingen over Corona-maatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
  • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.

Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Wat doet het Stadsarchief al?

  • Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle Corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren archiveren wij nu de websites van onder meer de gemeente Rotterdam, Huisartsenpost Rotterdam Rijnmond, van de GGD en het Erasmus MC.
  • Tekeningen: de Stadstekenaars 2020 zijn gekozen. Zij zullen Rotterdam in Coronatijd vastleggen. Deze tekeningen zullen tussentijds online gepubliceerd worden en uiteindelijk voor de eeuwigheid bewaard worden in het stadsarchief. Kijk hier voor meer informatie over de stadstekenaars 2020.
  • Foto’s: de Stichting Droom en Daad gaat fotografen opdracht geven de Coronacrisis in beeld te brengen. De foto’s worden opgenomen in de collectie van het stadsarchief. Bovendien gaan we foto's verwerven van amateurfotografen die de situatie van de stad vastleggen.

Hier meer info en ook het contactformulier: Stadsarchief Corona

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road