woensdag 29 september 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Alexandra van Huffelen Foto Arenda Oomen - Rijksoverheid

Toeslagen: Staatssecretaris Van Huffelen biedt excuses aan

17 juli 2020 (de redactie)

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën noemt de vandaag gepresenteerde conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat Toeslagen bij de verwerking van de nationaliteit van mensen heeft gediscrimineerd ,zeer ernstig’. ,,Het verbod op discriminatie dient strikt gerespecteerd te worden. Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden. Ik wil hiervoor dan ook mijn oprechte excuses aanbieden.’’

Dat schrijft Van Huffelen aan de Tweede Kamer in een reactie op het rapport “De verwerking van de nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag”. De AP constateert in het rapport dat Toeslagen bij het verwerken van persoonsgegevens onrechtmatig heeft gehandeld. Dat gebeurde op drie punten. Bij twee daarvan is sprake geweest van discriminatie, en daarmee van onbehoorlijk handelen.

Staatssecretaris Van Huffelen meldt de Tweede Kamer dat de onrechtmatig gebruikte gegevens inmiddels uit de systemen van Toeslagen zijn verwijderd. Ook geeft ze aan welke maatregelen Toeslagen heeft genomen om te voorkomen dat opnieuw fouten worden gemaakt bij de verwerking van persoonsgegevens. De staatssecretaris kondigt verder aan dat zij een breed gesprek wil voeren over de gevolgen die discriminatie door Toeslagen heeft gehad voor de betrokken ouders.

Geluk voor de staatssecretaris dat de AP zijn concluses tijdens het Kamerreces presenteert. Persoonlijk is ze weliswaar niet aansprakelijk, maar uit hoofde van haar functie wel. Eerder bood ze ook al excuses aan de gedupeerden aan.   

Zie ook:

Lees meer over:

belasting rijksoverheid toeslag
Deel dit bericht met je vrienden!