donderdag 28 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Grondwettelijk hof Duitsland in Karlsruhe Foto Tobias Helfrich cc

Staatscommissie: stel grondwettelijk hof encorrectief referendum in

25 september 2020 (Ronald Glasbergen)

Iedere vier jaar wordt  door ambtenaren van Financiën een zogehten Ombuigings- en Intensiveringslijst opgesteld. Deze dient als ondersteuning van mogelijke politieke keuzes in aanloop naar een nieuwe kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen. De lijst wordt geacht apolitiek te zijn en geen oordeel te geven over de wenselijkheid van de opgenomen maatregelen. VandaagenMorgen keek er kritisch naar en lichtte de bovengenoemde twee punten er voor u uit. 

Grondwettelijk Hof

De Staatscommissie Parlementair Stelsel  pleit voor een Grondwettelijk Hof en voor bindend correctief referendum. In tegenstelling tot de meeste andere democratische landen hebben wij geen Constitutioneel Hof waar wetten aan de grondwet getoetst worden. Wel is er de Raad van State maar dat is juridisch niet hetzelfde, zij adviseert de regering waar de uitspraken van een constitutioneel hof meestal bindend zijn. Het ontbreken van een dergelijk toetsingshof wordt vaak als manco in ons staatsrechetelijk systeem gezien. De lkans dat een dergelijk hof er komst is er alleen als er een grote parlementaire meerderheid voor is omdat het eengrondwetswijziging betreft.

Correctief Referendum

Onder de andere aanbevelingen van de  Staatscommissie Parlementair Stelsel is het bindend correctief refrendum. Daarmee zou als een duidlijke  meerderheid van de kiezers het niet eens is met de Kamer een wet herropen kunnen worden. Het is zonder meer een vreemde aanbeveling van een commissie die de rol van representatieve democratie en haar functioneren zou moeten ondersteunnen in plaats van de deur te openen naar mediaretoriek , populisme en fake nieuws. De commissie laadt met dit advies dan ook de verdenking op zich laat in een wereld te leven waar sociale media met bijhorende desinformatie nog niet bestonden.

De hele lijst aanbevelingen van alle commissies en dat zijn er vele vindt u op deze pagina.
 

      

Zie ook:

Lees meer over:

grondwet staatsrecht
Deel dit bericht met je vrienden!