donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Zweed met Nederlandse roots stelt wereldrecord scherper in Herenveen. Screenshot NOS via YT

Sportweek review: Nils van der Poel boekt fenomenaal wereldrecord

15 februari 2021 (H.V. Anderz)

Goud voor Zweed Nils van der Poel met wereldrecord 10 kilometer

Bij de Wereld Kampioenschappen Afstandenschaatsen  in Heerenveen heeft Nils van der Poel na het goud op de 5.000 meter ook de titel op de 10 km veroverd. De Zweedse stayer, met een Nederlandse grootvader, liet dit seizoen al verbluffende staaltjes zien, maar deed er nu nog een schepje bovenop, door in Heerenveen een fenomenaal wereldrecord te rijden. Met 12.32,35 verbeterde hij de toptijd van Graeme Fish. De Canadees liet precies een jaar geleden tijdens de WK afstanden op het snelle ijs van Salt Lake City 12.33,86 noteren. Op 11 februari 2007 was Sven Kramer de laatste die in Thialf een wereldrecord op de 10 km neerzette. Hij kwam destijds op de laaglandbaan tot een tijd van 12.49,88. Tegen het einde van z'n rit zag Van der Poel de marge met het wereldrecord kleiner worden. Een versnelling in de laatste drie ronden leverde echter toch nog de toptijd op en werd zilver voor zijn rivalen het hoogst haalbare. Jorrit Bergsma, de wereldkampioen van 2013,  2015 en 2019, was in 12.45,87 de beste van de rest. "Van der Poel was buiten bereik", zo stelde hij vast. Van Patrick Roest, die eind december het baanrecord bracht op 12.35,20 werd nog verwacht dat hij Bergsma kon bedreigen. Hij stortte echter in en werd verslagen door de Rus Aleksandr Roemjantsev, die brons won in 12.54,74. Roest voltooide zijn lijdensweg in 13.09,42 en werd zevende.    

Feyenoord ruim langs Willem II  

Feyenoord heeft met 5-0 gewonnen van Willem II. De thuisploeg besliste het duel in een korte opleving na de rust. Diep in de blessuretijd van de eerste helft kwam Feyenoord uit een vloeiende aanval via Toornstra op 1-0. Verdiend was dat niet, Willem II was tot dan toe gevaarlijker geweest. De grootste kans was voor Wriedt: oog in oog met Bijlow werkte hij de bal struikelend naast. Na rust was het duel in zeven minuten beslist. Linssen trof eerst nog de paal en kopte even later raak. De spits gaf ook de assist op Sinisterra, die simpel raak tikte. Een benutte strafschop van Berghuis en een raak schot van Kökcü maakten het voor Feyenoord nog mooier.

Fortuna te sterk bij op Kasteel

Fortuna Sittard heeft in Rotterdam met 2-1 gewonnen van Sparta, dat het in de tweede helft liet  afweten. Uit een counter zorgde Semedo voor 0-1. Sparta was niet aangeslagen en creëerde kansen. Thy kreeg de bal net niet langs Van Osch, uit het vervolg van de aanval tikte Gravenberch wel raak. Sparta bleef gevaarlijker, al zette Flemming Fortuna met het hoofd bijna op voorsprong. Kort na rust kopte Polter na een sterke actie van Seuntjens wel raak: 1-2. Sparta oogde nu machteloos en kwam achterin af en toe flink in problemen. Zo was Semedo bij een counter dicht bij de 1-3. Pas in de slotfase drong Sparta weer aan, wat één kans opleverde: Duarte kopte over.

Bayern wint ook club-WK  

Bayern München heeft in Qatar het WK voor clubs gewonnen. De Duitsers waren in de finale met 1-0 te sterk voor het Mexicaanse Tigres. Bayern hoefde niet te excelleren. Tigres bleek een stugge ploeg, maar kon voorin weinig aanrichten. Al voor rust dachten de Duitsers op 1-0 te komen middels een  schot van Kimmich. Lewandowski stond echter buitenspel. Ook bij de goal van Pavard werd de Pool eerst buitenspel gegeven, maar de VAR zag het anders. Bayern is de tweede club die in een seizoen alle hoofdprijzen pakt. In 2009 won Barcelona ook de titel, de beker, de nationale en Europese Supercup, het WK voor clubs en de Champions League.

Chef Olympische Spelen praat mond voorbij 

De Japanner Yoshiro Mori, hoofd van het organisatiecomité van de Olympische Spelen, gaat volgens verschillende media op donderdagochtend 11 februari in zijn land, zijn functie neerleggen. Hij treedt af na de vrouwonvriendelijke  opmerkingen die hij onlangs maakte. De 83-jarige Mori liet zich onder meer ontvallen dat vrouwen te veel en te lang praten. "Als we het aantal vrouwen in het bestuur vergroten, moeten we hun spreektijd beperken. Ze hebben moeite met afronden en dat irriteert." Hij was zich eerst van geen kwaad bewust en dacht er niet over om op te stappen. Onder binnen- en buitenlandse druk lijkt hij dat nu alsnog te doen. Vrijdag 12 februari vertelde Mori in een persconferentie dat hij ook werklelijk opstapte.

Heerenveen-Feyenoord afgelast   

Het bekerduel SC Heerenveen-Feyenoord is verplaatst van donderdag 20.00 uur naar woensdag 17 februari om 18.45 uur. Door de extreme weersomstandigheden is het veld onbespeelbaar. Feyenoord-trainer Dick Advocaat liet al doorschemeren dat hij weinig voelt voor een duel bij een verwachte temperatuur van -15 graden. "Je kunt je afvragen of dat zinvol is. De dokter zei al dat de wisselspelers in de kleedkamer moeten blijven. Dat hoort toch niet?" Eerder werd de bekerwedstrijd tussen NEC en VVV-Venlo, die gepland stond voor woensdagavond, ook al afgelast. Ook die staat nu gepland voor volgende week woensdag, om 16.30 uur.  

Ron Vlaar (35) stopt per direct 

Ron Vlaar heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet, zo melden onze bronnen op woensdagochtend 10 februari. De 35-jarige AZ-verdediger kwam vanwege blessures dit seizoen pas twee keer in actie. Vlaar begon z'n loopbaan in 2004 bij AZ en ging twee jaar later naar Feyenoord. In de zomer van 2013 maakte 'Ron Beton' de overstap naar Aston Villa en medio 2015 streek hij weer neer in Alkmaar. Hij speelde ruim 400 profduels, maar dat hadden er meer kunnen zijn als hij niet zo veel blessureleed had gekend. Vlaar kwam 32 keer voor het Nederlands elftal uit, won met Oranje brons op het WK van 2014, veroverde met Feyenoord de KNVB-beker en werd Europees kampioen met Jong Oranje in 2006 en 2007.

Vitesse gooit Excelsior uit de beker dankzij late treffer

Vitesse staat voor de zevende keer in de halve finales van de KNVB-beker. De nummer 3 van de eredivisie won dinsdagavond 9 februari door een late goal van Openda bij Excelsior op Woudenstein van de nummer 10 van de eerste divisie: 0-1. Excelsior, dat na 40 seconden ontsnapte aan rood voor Ormonde-Ottewill, bood de bezoekers goed tegenstand. Vitesse kreeg wel de beste kansen. Broja raakte voor rust de paal en Openda na rust. Broja leek het duel te beslissen, maar eerst werd een goal afgekeurd omdat de bal niet helemaal stil lag bij Bazoers vrije trap en even later had z’n kopbal de lijn niet helemaal gepasseerd. Zwarts miste nog een kans op de 1-0, waarna Openda aan de overkant wel scoorde.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!