zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Heinze_Bakker in 1978, 36 jaar oud. Foto Bert Verhoeff Anefo cco 

Sportweek review: Heinze Bakker (1942-2021), Verstappen wint GP (video)

19 april 2021 (H.V. Anderz)

Heinze Bakker (79) overleden    

Verslaggever Heinze Bakker, geboren in Heerenveen op 2 maart 1942, is afgelopen vrijdag in Leusden overleden. De voormalig sportjournalist was ziek en is 79 jaar oud geworden. Heinze Bakker was in het begin van zijn carriere werkzaam voor onder meer de N.C.R.V. en de A.V.R.O. voor hij in 1981 naar de N.O.S. verkaste. Hij was commentator en verslaggever bij tal van schaats- en tennistoernooien, de Tour de France, samen met Theo Koomen en Hans Prakke versloeg hij een aantal jaren de Tour de France, de Olympische Spelen en de Elfstedentocht. Ook presenteerde hij Studio Sport op de zondagavond. Hij werkte nog enkele jaren als eindredacteur bij het programma voordat hij in 2002 vervroegd uittrad. Heinze Bakker won in 1977-1978 de persprijs van de Nederlandse Sportunie. Na zijn loopbaan als sportjournalist trad hij toe tot het sectiebestuur marathon van de Nederlandse Schaatsbond en werd hij lid van het K.N.S.B.-bestuur.

Feest voor Ajax in een lege Kuip

Ajax heeft zondagmiddag 18 april voor de twintigste keer de KNVB-beker veroverd. De koploper van de eredivisie won in De Kuip door een late goal van David Neres met 2-1 van Vitesse, dat alleen in 2017 de beker won. 

Ajax - Vitesse in een lege Kuip Bld. de kuip via YT 

Demi Vollering opnieuw tweede, nu in Amstel Gold Race

Marianne Vos heeft zondagmiddag 18 april de zevende editie van de Amstel Gold Race voor Dames gewonnen. De 33-jarige renster verwees in een sprint van tien Demi Vollering en Annemiek van Vleuten naar de tweede en derde plaats.

Lewis Hamilton start vanaf pole position, beide  Red Bull 's r Sergio Perez en Max Verstappen vanaf de derde plaats . Bld. formula1 via YT

Verstappen wint

Verstappen, Max, startte op 18 april in de GP  van Emilia Romagna  in Italië, vanaf de derde pole positie, achter concurrent Lewis Hamilton en mede Red Bull coureur Sergio Perez en Maz Verstappen komen daarachter.  Al in de eerste bocht weet Verstappen met zijn grote concurrent Hamilton af te rekenen. In een riskante manoeuvre drukt hij vanuit de betere positie Hamilton weg. Diens auto beschadigt licht de voorvleugel, de arbiters achten Verstappens rijgedrag binnen de regels. Na een enerverende race op een afwisselend nat en droog circuit, een slippartij van Hamilton en een tijdelijk stilleggen van de race wegens een dubbele crash, weet Verstappen uiteindelijk zijn voorsprong te verzilveren in een klinkende overwinning, vlak voor een ondanks zijn slip, eveneens knap rijdende Lewis Hamilton.

 

Excelsior speelt gelijk in Velsen

Het Rotterdamse Excelsior heeft vrijdagavond 16 april met 1-1 gelijkgespeeld tegen Telstar. De Rotterdammers uit Kralingen kwamen in de eerste helft al op achterstand in Velsen-Zuid en moesten, ondanks behoorlijk wat kansen, tot in de laatste minuten wachten op de verdiende gelijkmaker. Feyenoord-huurling Sondre Skogen kopte de 1-1 uiteindelijk binnen uit een goed genomen hoekschop.

Brabantse Pijl

Ruth Winder heeft woensdag 14 april de vierde editie van de Brabantse Pijl gewonnen. Na 127  kilometer koers was de Amerikaanse in de sprint van een kopgroep van zes onze landgenote Demi Vollering net de baas. Het zestal sprong op 22 kilometer van de streep weg uit het peloton. Vollering deed veruit het meeste werk, maar was met rappe rensters als Winder en vooral Balsamo allerminst zeker van de winst. Eenmaal in finishplaats Overijse ging Balsamo te vroeg aan, waarna Vollering en Winder nagenoeg tegelijkertijd de streep passeerden. De Nederlandse hief de handen in de lucht en werd gefêteerd door haar ploeg. Enkele minuten later hoorde ze dat ze tweede was geworden.

Thorsdottir niet naar EK 

Turnster Eythora Thorsdottir laat maandag 12 april weten dat ze de Europese Kampioenschappen eind deze maand in Zwitserland uit voorzorg aan zich voorbij laat gaan. Ze richt zich volledig op de Olympische Spelen en wil in Basel geen blessures oplopen. Bondscoach Bram van Bokhoven heeft voor de E.K. Naomi Visser, Tisha Volleman, Lieke Wevers en Sanne Wevers geselecteerd. De vrouwen hebben zich als team voor Tokio geplaatst. Vier turnsters mogen in juli naar Tokio. Wie dat zijn, wordt in juni bepaald bij onderlinge wedstrijden. Bij de mannen zijn Epke Zonderland, Bart Deurloo, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Frank Rijken en Casemir Schmidt voor de E.K. geselecteerd. Alleen Zonderland en Deurloo zijn al zeker van de Spelen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!