woensdag 19 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bospoldervos Florentijn Hofman Foto Max Dereta

Spectaculaire 'Bospoldervos' onthuld

9 juli 2020 (de redactie)

Op 8 juli jl. werd aan de Schiedamseweg in Rotterdam het nieuwe werk van Florentijn Hofman, de de flink uit de kluiten gewassen Bospoldervos, feestelijk onthuld.

Al in 2016 uitten bewoners en ondernemers van de winkelstraat de wens een kunstwerk te realiseren speciaal voor de Schiedamseweg. In 2017 werd gekozen voor het voorstel van Florentijn Hofman.

De vos heeft zijn naam te danken aan de locatie (de wijk Bospolder-Tussendijken), die herinnert aan een inmiddels onzichtbaar verleden van dit gebied dat bestond uit bos, polder en dijken. Voor Hofman is de Bospoldervos een ode aan de natuur én aan de stad: de vos sluipt de stad binnen met een plastic tasje in zijn bek. Maar het beeld roept ook vragen op. Want wat zit er eigenlijk in het tasje? “Gaat hij rommel opruimen? Of heeft hij boodschappen gedaan?”

Florentijn Hofman (1977, Delfzijl) speelt graag met verhoudingen en schaal. Dat is ook te zien in zijn andere werk, dat vaak bestaat uit sterk uitvergrote beelden van dieren. In Rotterdam zijn twee andere kunstwerken van hem te zien: Zwarte kraai (2006) bij het Natuurhistorisch Museum en Vijf papieren boten (2010) langs de kade in Schiemond. Zijn beroemdste Rotterdamse (tijdelijke) werk was Beukelsblauw aan de Beukelsdijk.

BKOR, het programma Beeldende Kunst en Openbare Ruimte van CBK Rotterdam begeleidde het proces in opdracht van gemeente Rotterdam. Het kunstwerk is gerealiseerd als onderdeel van Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028, een programma om de wijk Bospolder-Tussendijken te verbeteren.

De bospoldervos bestaat uit heipalen, staal, spuitbeton en Keim, de tas die hij draagt uitt polyester doek, polyurethaan en 2k coating. Hij weegt 65 ton en meet 10 bij 16 meter.

Foto Otto Snoek
 

Lees meer over:

beeldende kunst Delfshaven
Deel dit bericht met je vrienden!