dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Spannende Boeken Weken van Donner begonnen (+VIDEO)

1 juni 2020 (de redactie)

Op maandag 1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken, waarbij alles waar we zelf liever niet mee te maken krijgen, maar wel graag over lezen, centraal staat.

Het speciale geschenk voor dit jaar, Wat jij niet ziet, werd geschreven door de populaire thrillerauteur M.J. Arlidge. U krijgt het cadeau bij € 15 aan Nederlandstalige boeken. Hier een kort interview met hem.

Onder de nieuwe spannende boeken vallen in het bijzonder twee boeken op die in de prijzen vielen. 

Op 25 mei j.l. werd bekend gemaakt dat Het echte leven' van Adelinde Dieudonné verkozen is tot VN’s Thriller van het Jaar.

Uit het juryrapport blijkt dat de complete jury was diep onder de indruk van het gezinsdrama dat de Walloonse Adeline Dieudonné in haar debuutroman laat voltrekken. Verteller van Het echte leven is de tienjarige dochter, die de tirannie van haar gewelddadige vader en de onderdanigheid van haar ‘amoebe’- moeder met haar scherpe geest becommentarieert. 

Een toevlucht bieden haar natuurwetenschappelijke leergierigheid, het broeierige ontwaken van haar meisjeslijf en haar fantasieën over het redden van haar jongere broertje uit zijn emotionele verkilling. Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening. ‘Fucking onbehaaglijk,’ verzuchtte een jurylid. ‘Dat je in zó weinig pagina’s iemand zó veel kippenvel kan bezorgen,’ stelde een ander, want met tweehonderd pagina’s is dit het dunste genomineerde boek. Een jurylid schoot bij het lezen regelmatig in de lach, wat voor spannende boeken best uitzonderlijk is.

 

Eerder - op 20 mei j.l. - werd al de winnaar van de Gouden Strop 2020 bekend: Russisch voor beginners van Dominique Biebau

Tijdens een livestream op AD.nl kreeg Dominique Biebau de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uitgereikt. "Dit is echt gewoon kerstmis, carnaval en Pasen ineen [...] De kers op een zeer hoge taart" aldus een verraste Dominique die via een live videocall op de hoogte werd gebracht van zijn winst.

Volgens de Jury is Russisch voor beginners de terechte winnaar. "IJzersterk geschreven en spannend. [...] Het boek is geen ‘knalharde thriller', maar subtiel puntje-van-je-stoel-werk", zo citeerde juryvoorzitter Koen Voskuil uit het juryrapport.

 

Meer evenementen in de Week van het Spannende Boek

Verder deze maand in Donner een mini-leesclub, georganiseerd rondom debutanten. Onder de titel De zomer van de debutanten, worden lezers uitgenodigd in klein verband met de schrijvers in gesprek te gaan.

Daarnaast is er een signeersessie van Wilfried de JongDe man en zijn wielerverhalen kunt u met opdracht ook als een exclusief Vaderdag cadeau aanschaffen.      

Praktische informatie

Donner heet u graag welkom in de winkel aan de Coolsingel, waar de coronamaatregelen gelden. Maar u kunt uiteraard ook uw boeken en cadeauartikelen bestellen via donner.nl. Mocht u liever uw bestelling telefonisch doorgeven, dan zijn de boekverkopers bij Donner bereikbaar op 010-4132070

   

 

Deel dit bericht met je vrienden!