woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

SP Rotterdam: Feyenoord City nog helemaal niet zeker

5 december 2019 (de redactie)

'Ik heb werkelijk geen idee of we nu met 2-0 voorstaan of met 2-0 achter’, verzuchtte SP Rotterdam burgerlid Pieter Schol tijdens de commissievergadering over Feyenoord City. Wethouder Van Gils kon geen antwoord geven hoe ver de financiering is van het nieuwe stadion. En het werd nog erger toen ook nog eens duidelijk werd dat de wethouder geen garantie kon geven aan Feyenoord dat de club ieder jaar minimaal 25 miljoen zou krijgen uit het stadion. Een eis die Feyenoord onlangs nog neerlegde. Daardoor komt de bouw van het stadion in gevaar en daarmee de hele gebiedsontwikkeling. Precies waar de Rotterdamse SP fractie al bang voor was.

Feyenoord City werd met veel poeha gepresenteerd in de gemeenteraad. Vrijwel alle partijen zwijmelden bij de mooie plaatjes hoe het er allemaal uit zou moeten zien. Kritiekloos aanvaardden de collegepartijen Groen Links, PvdA, VVD, D66, CDA en ChristenUnie het plan. Een plan dat helemaal is opgehangen aan de bouw van een nieuw stadion. Het college stelde al dat er geen plan B is. Lekker staaltje van goed bestuur. Nu is alles afhankelijk van één van de duurste stadions ter wereld van maar liefst 440 miljoen. Ook de organisatie die het allemaal bij elkaar moet harken, nadert een bodemloze put. Het krediet van de financiële roofridders Goldman Sachs is bijna op en er is nog niets bekend over de financiering van het stadion. Laat staan dat de voetbalclub zich in dit wespennest wil steken.

SP Rotterdam burgerlid Pieter Schol: 'Gevolg van deze ontwikkeling kan zijn dat de Kuip in handen komt van Goldman Sachs die het als onderpand heeft. Ook heeft Goldman Sachs recht op een deel van de opbrengsten in de toekomst. Worst-case-scenario is dat zowel Feyenoord als Rotterdam de Kuip kwijtraakt en dat de hele gebiedsontwikkeling stil komt te liggen. Een financiële strop van ongekende omvang. Waar de gewone Rotterdammer weer voor op kan draaien.'

Dit artikel is overgenomen van de website van de SP Rotterdam

SP Rotterdam

Lees meer over:

Kuip Goldman Sachs
Deel dit bericht met je vrienden!