zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Sørensen vraagt zich een-en-ander af (2)

26 januari 2016 (Ronald Sørensen)

…waarom we zo met zeezoogdierkadavers zeulen - Langs onze kust spoelen regelmatig dode en half dode zeezoogdieren aan. Geen nieuw, maar een al heel lang bestaand fenomeen, gezien de 17eeeuwse tekeningen van gestrande potvissen. Ook bruinvissen, dolfijnen enz. spoelen al eeuwen aan. Een natuurlijk fenomeen.

Voor de andere dieren in en boven zee is zo’n kadaver een delicatesse. Zeehonden en bruinvissen kunnen er van eten, meeuwen en andere zeevogels pikken hun buikjes rond en vissen ruimen de rest op.  

Waarom zoveel moeite doen om ze op te ruimen? Het aantal geraamtes van zeezoogdieren dat al verzameld is, valt niet te tellen. Dus waarom doen we niet het volgende: Levende dieren opknappen en na hun herstel weer terugzetten. En reeds overleden dieren van het strand naar de zee of het wad slepen? Ik begrijp absoluut niet waarom dat niet gedaan wordt.

Nog iets. Op de talloze cruiseschepen wordt enorm veel voedsel verspild. Volgens geruchten mag dat voedsel overboord gezet worden. Terecht, want het is extra voedsel voor zeedieren. Waarom dan geen natuurlijk voedsel?

Van Urker vissers heb ik eens gehoord (en foto’s gezien!) dat orka’s in de Noordzee konden horen dat er op een vissersschip een transportband voor de afvoer van visafval werd gestart en dat die beesten er min of meer met open bek onder gingen hangen. 

Volgende keer hebben we het over zeehonden die niet meer zonder menselijke hulp kunnen en die strijk en zet een maand na hun vrijlating weer op het strand liggen!

 

 

 

 

 

 

Lees meer over:

Zeezoogdieren
Deel dit bericht met je vrienden!