zondag 27 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Sociaal-democraten moeten 't opknappen

24 april 2012 (door Geert-Jan Laan)

Na het rampzalige gedooggedoe van het zonnekoninkje Mark Rutte is het tijd om een echte ervaren politicus in te zetten als nieuwe leider van de liberalen.

 

Mijn gedachten gaan dan uit naar Johan Remkes. Hij weerstond niet alleen het PVV-gebral in de provincie Noord-Holland waar hij commissaris van de koningin is, maar stond in de provincie Groningen ooit aan de wieg van een PvdA-VVD coalitie waarnaar nog steeds met toenemende nostalgie wordt teruggekeken.

Want laten we duidelijk zijn. Een economische crisis of een crisis in het koningshuis kan niet zonder de bestuurders van de PvdA worden opgelost. Vanaf de geldsanering direct na de bevrijding van de sociaal-democraat Lieftinck, tot en met diverse ministers van financiën en premiers zijn heikele kwesties tot een goed einde gebracht.

Mijn voorstel is dan ook om een crisiskabinet te vormen onder leiding van Remkes met de PvdA-politicus Plasterk op financiën. Als het goed is liggen er al voorstellen in het Catshuis.

Hierover kan binnen twee dagen overeenstemming worden bereikt. De ziekte van deze tijd is het oeverloze gezwam, waarbij hete aardappels de ronde doen. Wouter Bos had er ook al last van toen hij met Balkenende een kabinet vormde. Politiek wordt in Den Haag bedreven en niet - zoals ook veel bedrijven doen - ‘op de hei’ of op het landgoed Lauswolt.

Of het CDA en D66 mogen meedoen is afhankelijk van hun opstelling. Dat geldt ook voor de SP. Laat ze brood eten, kauwen en doorslikken. Maar het begint bij de PvdA.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!