zaterdag 11 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Slaapwandelaars

12 december 2016 (door Rein Heijne)

Ja hoor, de wapenlobby heeft weer eens succes gehad. Wat al lang gevreesd werd en aan had zien kunnen komen, dreigt steeds meer werkelijkheid te worden. Kennelijk is het "militair-industrieel-complex" er in geslaagd om met behulp van de NAVO de bevolking een gevoel van bedreiging en onveiligheid voor te schotelen.

Volgens de heer Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, willen wij, de burgers, een Europese politiek op het gebied van veiligheid en defensie. Ook een manier om aan Europa te bouwen, aldus deze hedendaagse Orwell. 

Europa wil ook bij de grote jongens horen, het wil Supermacht worden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een verenigd Europa tot stand om de vrede te bevorderen: Nooit meer oorlog! was toen het credo.

Nu gaat Europa miljarden uittrekken om haar defensie verder te versterken. In de woorden van eurocommissaris Federica Mogherini: Defensie is een van de geweldige bouwstenen om het proces van Europese integratie nieuw elan te geven.[…] Het is nu tijd om de fundamenten te leggen voor een gemeenschappelijke defensie.

Er moet dus stevig geïnvesteerd worden in veel nieuwe, geavanceerde wapens, zoals supersonische gevechtsvliegtuigen en drones als het moderne sluipschiettuig, wordt ons regelmatig wijs gemaakt. Maar wanneer, waar en waartegen die gebruikt moeten worden is de grote vraag.

Wie zijn onze vijanden en waar zitten die? Op de bootjes in de Middellandse Zee, in de vele vluchtelingenkampen of in de armere landen waar veel jongeren weinig toekomstperspectief meer lijken te hebben? Of in de verpauperde banlieus van onze grote steden? 

Het komt nogal absurd over dat politieke leiders nog steeds denken dat met nieuwe wapens en hogere wapenuitgaven de wereld veiliger zou worden. Maar politici zijn altijd sterk geweest in het misleiden van haar eigen bevolking, misleiding die is gebaseerd op een oude aanbeveling van Machiavelli uit 1513. Zij toveren een vijand uit hun hoge hoed want dat leidt lekker af van de eigen, interne problemen en onderlinge verdeeldheid. Zij laten zich gemakkelijk voor het karretje van de wapenhandel spannen. Bovendien blijft er altijd wel wat aan de strijkstok hangen. In hun beschaafd ABN – taaltje dat sterk doet denken aan de New Speak van George Orwell, weten zij als volleerde marktkooplui hun waren aan de man te brengen.

Of hebben zij zich door wapenproducenten en wapenhandel in slaap laten sussen? Waarom moet ik nu ineens denken aan het boek Slaapwandelaars, het boek dat de Australische historicus Christopher Clark schreef over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De slotzin van het boek luidt: de hoofdrolspelers van 1914 waren slaapwandelaars, alert maar blind, opgejaagd door dromen maar onwetend van de realiteit van de gruwelen die ze over de wereld zouden brengen.

Wie zijn de slaapwandelaars van vandaag?

Rein Heijne is bestuurslid Huis van Erasmus.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven