woensdag 20 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto wikipedia, opgraving 2007 Potocari

Sitalsing en J.H.A. Rutten

27 mei 2011 (de redactie)

Tussen het ellenlang herkauwen in de meeste media van reeds jarenlang bekende informatie naar aanleiding van de arrestatie van Mladic is de column van Sheila Sitalsing op pagina twee van de Volkskrant van afgelopen vrijdag een ware verademing.

Zij stelt tweede luitenant J.H.A. Rutten aan de orde die wel doorhad dat er een massaslachting zat aan te komen en foto’s maakte van de doodsbange jongens en mannen. Zij werden onder toezicht van een andere, op orde gestelde, Nederlandse officier uit de bussen gehaald.

Rutten zag het gelijk. Hij zag de overeenkomst met de deportaties uit de tijd toen alleen mannen, vrouwen en kinderen met een gele ster werden opgepakt.

Rutten heeft tegen de enquêtecommissie gezegd. ,,Wanneer je geen wapen meer hebt kun je nog steeds alles observeren. Namen opschrijven, feiten vastleggen.’’

Zijn fotorolletje is in het ongerede geraakt omdat de laborant van Defensie de avond te voren ‘wegens familieproblemen’ te veel gezopen had.

 

Het gaat dus niet aan Dutchbat de schuld te geven van de slachting. Al is het optreden van Karremans tegenover Mladic natuurlijk die van een bange boekhouder. Op de vraag van Mladic ,,hebben jullie op ons geschoten?’’ had hij natuurlijk moeten zeggen ,,omdat jullie ons hebben aangevallen’’. En dat op dezelfde toonhoogte en liefst nog iets harder dan de schreeuwende oorlogsmisdadiger.

Natuurlijk is het gemakkelijk een koe achteraf in zijn kont te kijken. Zoals het nu lijkt is er in ieder geval een les geleerd. In Afghanistan lijkt het beter te zijn gegaan.

Wat zich hier heeft gewroken is het vaak Nederlandse onvermogen een andere dan gebruikelijke situatie te hanteren, ook een soms overdreven hang naar orde en tenslotte gewoon lamlendigheid. Zo is de blunderende laborant niet besmeerd met pek en veren overgeplaatst naar de zandhazen van de infanterie of gewoon ontslagen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!