donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Signalen uit de Westerse Beschaving Nr. 34

7 juni 2017 (Rein Heijne)

Hardleers westers denken

In de afgelopen periode werd Engeland weer eens opgeschrikt door een drietal afschuwelijke aanslagen in een korte tijd. Daarvan maakte de aanslag op een jong theaterpubliek in Manchester de afgrijselijkste indruk. Met verslagenheid kijk je naar de vreselijke gevolgen. Maar ook nu weer vallen helaas de weinig zeggende reacties en commentaren van politici en zogenaamde terreurgoeroes op. Politici betreuren uiteraard de aanslagen en bestempelen die als misdaden tegen de moderne beschaving, tegen onze levensstijl, als aanvallen op onze westerse waarden. Tja.

Zonder zich maar enigszins te verdiepen in de achterliggende oorzaken, blijven westerse leiders steevast volharden in een harde aanpak, in een direct ingrijpen. Tamelijk hardleers zou je zeggen, zij doen geen enkele moeite om antwoorden te vinden op de waaromvraag waardoor het hen aan enig historisch besef lijkt te ontbreken. Ook nu weer, na de recente aanslagen, gaan er stemmen op om hard terug te slaan want Enough is enough. Westerse leiders zijn kennelijk niet bereid om de hand in eigen boezem te steken.

Toen oud-president George Bush Jr. direct na de aanslagen van nine-eleven zich hardop de vraag stelde Why do they hate us? bleef hij zelf het antwoord schuldig. Gelukkig was daar nog Robert M. Bowman, luitenant-kolonel b.d. van de Amerikaanse luchtmacht. Die toonde zich bereid het volgende antwoord aan zijn president te geven: We worden gehaat omdat onze regering verfoeilijke dingen heeft gedaan. In hoeveel landen hebben wij door het volk gekozen leiders afgezet en vervangen door marionetten, militaire dictators die bereid waren hun eigen volk te verkopen aan Amerikaanse multinationals. O.a in Iran, Chili, Vietnam, Irak, Nicaragua en andere bananenrepublieken van Latijns Amerika.

Diezelfde president riep vervolgens de war on terror uit. Maar met die “oorlog tegen het terrorisme” werd het risico op boemerangeffecten, op een terugslag op onze eigen samenlevingen echter sterk vergroot. In 2003 noteerde de Engelse historicus Mark Curtis in zijn boek Web of deceit (Web van bedrog): Deze nieuwe fase van westerse militaire interventies creëert nieuwe vijanden, antiwesterse sentimenten en mogelijk een nieuwe generatie van terroristen. Mensen in het Westen betalen de prijs in termen van grotere onveiligheid, minder burgerlijke vrijheden en een conservatievere binnenlandse politiek.

Tekenend is dat, toen Labourleider Jeremy Corbyn na de recente aanslagen er fijntjes weer eens op wees dat de War on Terror eenvoudig niet heeft gewerkt, de voorstanders van een simplistisch lik-op-stuk-beleid direct over hem heen vielen. Hij zou hiermee teveel begrip voor de terroristen tonen. Maar er is een wezenlijk verschil tussen het begrijpen van het verschijnsel “terrorisme” en het tonen van begrip voor terroristische daden. Volgens columnist Bert Wagendorp van de Volkskrant moeten we voor een oplossing dan ook de voorkeur geven aan onze intelligentie boven de emoties van de onderbuik.

Rein Heijne

Bestuurslid Huis van Erasmus

 

Deel dit bericht met je vrienden!