vrijdag 27 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Signalen uit de Westerse Beschaving

1 september 2017 (AA anoniem auteur)

Nr. 39: Appels en peren

(door: Rein Heijne)

Er waart een spook door Europa. Neen hoor geen nood, niet het spook van het communisme van Marx en Engels. Dus gaat u rustig slapen. Laten we het dit keer maar gewoon een fruitvliegje noemen.

In een poging de gruwel van het terrorisme te begrijpen heeft de Vlaamse filosoof Maarten Boudry het jihadisme onlangs vergeleken met het nazisme. Waarom hij juist deze partijen uit heeft gekozen blijft volstrekt onduidelijk. Hij wekt met zijn beschouwing niet de indruk zich erg verdiept te hebben in de politieke, maatschappelijke context en lijkt te kampen te hebben met een behoorlijk historisch geheugenverlies.

Tegenwoordig bestaat er een sterke neiging om “fascisme” als etiket te gebruiken dat je te pas en te onpas op alles en iedereen waarmee je het niet eens bent, kan plakken. Het duidelijke politieke doel van het misbruik van dit etiket is dat het dan gerechtvaardigd is om elke soort actie ertegen te gebruiken. Dit misbruik werd geïntroduceerd door de neoconservatieven in de regering van president Bush Jr. bij het uitroepen van de “war on terror”.

Boudry lijkt te weten “dat het jihadisme in sacrale en waarden denkt, en daarom in zekere zin nog haatdragender is dan het nationaalsocialisme”. Zo vonden de Nazi’s de geïndustrialiseerde genocide uit, in een land op het hoogtepunt van de “Westerse beschaving”. Hoe rijker en krachtiger een beschaving, des te dodelijker haar barbarij. De gaten in Boudry’s geheugen zijn groot en kennelijk heeft hij niet goed opgelet. Veel IS-aanhangers hebben hun wreedheden geleerd van de oorlogsmachine van de VS tijdens de vele militaire interventies. Maar al veel eerder, in de zestiger jaren van de vorige eeuw, werd de weg vrij gemaakt voor de opkomst van het anti-westerse fundamentalisme Dit islamitisch fundamentalisme werd toendertijd,in samenwerking met Saoudie Arabië, het belangrijkste ideologisch middel in de strijd tegen het socialisme/communimse.

Les êxtrèmes se touchent: fascisme en nazisme waren massabewegingen met als voornaamste roeping het kapitalisme te beschermen door alles wat het bedreigde te vernietigen, te beginnen bij de arbeidersbeweging. Vandaar ook de grote steun van ook westerse ondernemers, als Ford en grootvader Bush. Het islamitisch fundamentalisme werd aanvankelijk ook gesteund en getraind om het opkomend Arabisch socialisme te bestrijden, maar is na vele dramatische lessen en ervaringen met de Westerse geopolitieke belangen ontaardt in het jihadisme dat zich nu als een boemerang op de Westerse samenlevingen richt.

Rein Heijne

Bestuurslid Huis van Erasmus

 

Lees meer over:

signalen beschaving
Deel dit bericht met je vrienden!