vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

‘Shoppen’ in Obama-land: Kleding en elektronica met ongelooflijke kortingen

22 januari 2009 (de redactie)

Dat Rotterdammers de laatste tijd in Londen gaan ‘shoppen’ vanwege de devaluatie van het Engelse pond, is bekend. Maar de échte koopjesjagers die van avontuur houden moeten nu naar Amerika gaan en wel speciaal naar Washington of New York. Volgens de Rotterdamse filmproducent Paul Hosek, die zo juist is terug gekeerd uit Washington, is in de USA momenteel één grote uitverkoop gaande.

Dit als gevolg van de grote kredietcrisis, de meest erge sinds de grote beurscrash van de jaren twintig en dertig.

Hosek: ,,Vanwege mijn vrienden daar ga ik elk jaar in december naar de Amerikaanse hoofdstad. Ik was getuige van alle voorbereidingen die daar werden getroffen voor de installatie van de nieuwe president Obama. Qua veiligheidsmaatregelen bijzonder indrukwekkend. Verder honderden stalletjes in de stad met souvenirs van de 44e president van de Verenigde Staten. Ze vlogen als zoete broodjes weg, zelf heb ik Obama-t-shirts en petjes gekocht.’’

De Rotterdammer was het meeste onder de indruk over de totale leegverkoop van winkels en winkelketens ter grootte van hier als de Bijenkorf en Correct. Elektronica als computers, mobiele telefoons en zakagenda’s gaan voor weg geefprijzen de deur uit, vaak onder de kostprijs. Paul Hosek: ,,De verkopen gedurende de maand december waren zo laag dat veel winkels nu met faillissementverkopen bezig zijn. Je ziet overal zaken waar de schappen steeds leger raken, veel winkels zijn reeds gesloten. Elke maand komen er zo’n half miljoen werklozen bij in de States.

Er worden ongelooflijke kortingen gegeven tot wel zeventig procent toe, producten die de deur uit gaan ver onder de kostprijs.
Zo kocht ik in kledingzaken vier colberts, drie truien, vijf overhemden en vier broeken voor in totaal omgerekend zo’n 120 euro. De oorspronkelijke winkelwaarde lag zeker ver boven de duizend dollar. Een vakantiereisje naar New York of Washington betaald zich op die manier van zelf terug’’, aldus de enthousiaste filmproducent.

Deel dit bericht met je vrienden!