dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Shellkantoor nog één etmaal vol leven

20 juni 2013 (de redactie)

Waar de kantoren-leegstand al niet goed voor is. De Hofpoort aan het Hofplein, oftewel de voormalige Shelltoren, wordt vanaf vrijdag 21 juni 17.00 uur vierentwintig uur het bruisend centrum van de Dag van de Architectuur.

Het is al meer dan een jaar geleden dat er een tijdelijke koffietent werd geopend op de achttiende verdieping van de Hofpoort, het voormalige hoofdkantoor van Shell aan het Hofplein, toen tijdens het evenement ZigZagCity.

Vierentwintig uur lang zit elke van de tot nu toe leegstaande verdiepingen van het voormalige Shellhoofdkantoor vol verrassingen. Illustratie: Dag van de architectuur

Dat smaakte naar meer, want nu is speciaal voor de Dag van de Architectuur het hele gebouw in gebruik onder de titel ‘24Hofpoort’.
Het evenement trapt af met een vrijdagmiddagborrel waar iedereen welkom is: ambtenaren, freelancers, studenten, kunstenaars, bankdirecteuren, vrije denkers. Organisator Kristian Koreman van Architectebureau ZUS zegt het zo: ,,We gaan een verticale stad neerzetten waar je 24 uur lang kunt eten, drinken, dansen, filmkijken, voetballen, rolschaatsen, zingen bij het tv-kampvuur, ontbijten, yoga-en, ontmoeten, ontdekken en nog veel meer."

Luchtsingel
Het bureau ZUS is gevestigd in het tegenovergelegen Schieblock. Daar begint de grote houten Luchtsingel, het stadsinitiatief dat vorig jaar werd uitverkoren en door ZUS werd bedacht. Ook achter het idee om meer te doen met de Hofpoort is ZUS een van de drijvende krachten, naast AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, en Archiguides.
Want wat kun je doen met de kantoorleegstand in het algemeen en deze vijftienduizend vierkante meter leegstaande vloeren in het bijzonder? De Hofpoort is in 1976 gebouwd en telt 24 verdiepingen. Het gebied was vroeger hét kloppend hart van de stad, maar de meeste verdiepingen staan al jaren leeg.
Tijdens het evenement 24Hofpoort vullen die verlaten kantoorvloeren zich weer met activiteiten en publiek. Iedereen is welkom om er te komen ontspannen, ontmoeten, rolschaatsen, creëren of shoppen.

Ook rolschaatsen kan in het oude Shellgebouw aan het Hofplein. Foto: Ossip van DuivenbodeHet idee is dat een door middel van experiment, samenwerking en verbeelding een tijdelijke verticale stad wordt geschapen met allerlei voorzieningen, waaronder een bioscoop, theater, winkelstraat, museum en camping.
Helemaal bovenin bevindt zich het restaurant, met spectaculair uitzicht over de stad Rotterdam. Op zaterdagochtend wordt bij zonsopgang ontbijt geserveerd. Er zijn tours door het gebouw zelf en door de buurt, waaronder het nieuwe Centraal Station.

Boijmans
Bijzonder is dat Museum Boijmans Van Beuningen aan kunstenaar Klaas Kloosterboer een opdracht heeft gegeven, speciaal voor het 24-uurs evenement in de Hofpoort.

De ‘07137’ van Klaas Kloosterboer, 07137, gemaakt van olieverf op masoniet.De beeldend kunstenaar, wiens werk tegelijkertijd te zien is in de Rotterdamse Onderzeebootloods, toont er zijn driedimensionale werk '07137'. Dat klinkt onbegrijpelijk, maar wie het ziet begrijpt het meteen. Het werk is een berg van verf, een driedimensionaal schilderij dus.
Door de plaatsing voor het raam van het voormalige Shellgebouw wordt de ruimte buiten, het weidse uitzicht over Rotterdam, bij het werk betrokken. Met een beetje fantasie kun je als bezoeker het werk plaatsen in de stad. Hierdoor verandert het werk van klein binnen naar reusachtig buiten, net zo groots als het werk van Kloosterboer in de Onderzeebootloods op Heijplaat.

Dag van de Architectuur
Het programma van de Dag van de Architectuur start weliswaar vrijdag al in de Hofpoort. De traditionele bezoeken aan gebouwen die alleen op die dag worden opengesteld spelen zich echter pas op zaterdag af van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook in het Groothandelsgebouw kan worden binnengekeken tijdens de Dag van de Architectuur. Foto: Ossip van Duivenbode

Sommige rondleidingen zijn volgeboekt, maar voor de tour door en langs Rotterdam Centraal zijn er nog plaatsen. Er zijn meer rondleidingen, zoals om 11.00 uur door het Hilton Hotel en om 15.00 uur door discotheek Hollywood Music Hall.
Bijzonder zijn de voorstellingen van Els Lepelaar op het Brienenoordeiland. Zij leidt haar bezoekers naar zitplaatsen voor de voorstelling ’n Bries die begint met een vanuit het niets verschijnende zilveren bol.
Onder de opengestelde gebouwen zijn de nieuwe Pauluskerk, de Mini Mall en de dakakker (een akker op het dak dus) op het Schieblock.
Helemaal op de toekomst gericht zijn in de Rijnhaven het milieuvriendelijke Drijvend Paviljoen en het even duurzame ‘AutarkHome’ (zie inzetje bij de inleiding), een woning op het water die volledig zelfvoorzienend is.

Diverse locaties, vanaf vrijdag 21 juni 17.00 uur tot zaterdag 22 juni 17.00 uur

De Hofpoort is het hart van de 'Dag van de Architectuur'. Foto: Ossip van Duivenbode

 

Deel dit bericht met je vrienden!