woensdag 15 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Sensory Spaces 13 - Anne Hardy

26 januari 2018 (door de redactie)

Van 10 februari tot en met 27 mei 2018 in Museum Boijmans Van Beuningen: De Britse kunstenaar Anne Hardy presenteert van 10 februari tot en met 27 mei een site-specifiek FIELD werk in Museum Boijmans Van Beuningen, als onderdeel van de Sensory Spaces serie.

Anne Hardy maakt grootschalige installaties waarin objecten, licht, kleur en geluid samenkomen en een eigen leven lijken te leiden. Ze nodigt bezoekers uit deze 'voelende ruimte' te betreden en te ervaren hoe het werk om hen heen langzaam verandert. Dingen kunnen wel echt en herkenbaar lijken, maar alles voelt nét een beetje anders.


Een felgroene ruimte, gevolgd door een knalroze ruimte met ronddraaiende bureauventilatoren, gordijnen van videotape, lege bierblikjes, slagroompatronen, ballen, twijgen en een gekantelde wand: de geënsceneerde en denkbeeldige omgevingen die Anne Hardy creëert, gaan een zeer directe relatie aan met bezoekers. Aangeduid als 'FIELD' werken, zijn ze deels architectonisch, deels organisch en hun zorgvuldig gecreëerde audioscore en licht bewegen en veranderen in de tijd. Bezoekers worden opgenomen in het kunstwerk en vervolgens aangesproken op al hun zintuigen. Dat begint al bij het betreden van haar 'walk-in' werken, waarbij de bezoeker wordt verzocht zijn schoenen uit te trekken. Hardy moedigt een meer sensitieve beleving van het werk aan en hoopt de bezoeker ontvankelijk te maken voor nieuwe ervaringen.

Anne Hardy (Foto links)
Falling and Walking (phhhhhhhhhhh phossshhhhh crrhhhhzzz mn huaooogh), (detail)
exhibition view: Art Night, London, 2017
Co-commissioned by Art Night and The Contemporary Art Society
© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London Anne Hardy

Anne Hardy (Foto rechts)
Falling and Walking (phhhhhhhhhhh phossshhhhh crrhhhhzzz mn huaooogh), (detail)
exhibition view: Art Night, London, 2017
Co-commissioned by Art Night and The Contemporary Art Society
© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London

Vertrouwd en vreemd
De materialen, objecten en geluiden die Anne Hardy verzamelt voor haar FIELD werken vindt ze vaak op straat; spullen die zijn afgedankt of weggegooid en hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Volgens Hardy zijn ze daarmee op een of andere manier vrij van taal en orde en geschikt voor nieuwe gebruiken en gedachten. Ze zijn wezenlijk 'ambigu' geworden, in de zin dat ze de mogelijkheid in zich dragen om twee of meer ideeën tegelijk te bevatten. Hardy denkt op dezelfde manier na over ruimte en heeft een inventaris van plaatsen die dit gevoel ook hebben: straathoeken, een lege gang of een stukje land tussen twee wegen. Het zijn plekken die zowel vertrouwd als vreemd zijn, die zweven tussen het feitelijke en het verbeelde. Precies deze ambiguïteit weet de kunstenaar ook te vatten in haar FIELD werken. Ze hebben iets magisch - iets dat je moet ervaren, maar dat tegelijkertijd moeilijk in woorden te vatten is. In Hardy's eigen woorden maken ze ons bewust van 'de glibberige aard van onze perceptie van de wereld'.

Sensory Spaces
Voor Sensory Spaces 13 maakt Anne Hardy een nieuw FIELD werk. Sensory Spaces is een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn of haar hand te zetten. Het nieuwe werk van Anne Hardy, vormt het dertiende deel van de Sensory Spaces serie. Gastcurator voor deze tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen is Nina Folkersma.

Anne Hardy (Foto hierboven)
An Abandonment was accountable for the Accumulation of Acid After Dark / Punctuated Remains
sculptural installation with audio
exhibition view: FIELD, Modern Art Oxford, 2015
© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London

Sensory Spaces 13: Anne Hardy is onderdeel van het programma van Art Rotterdam 2018.

Over Anne Hardy
Anne Hardy (1970, Engeland) woont en werkt in Londen en studeerde aan de Royal College of Art. Haar werk is internationaal tentoongesteld met recente solotentoonstellingen bij The Common Guild, Glasgow (2015), Fig-2, ICA-studio, Londen (2015), Kunstverein Freiburg (2014), Maureen Paley (2013), Secession Vienna (2012) en groepstentoonstellingen in The Hayward Gallery London, V&A Museum en Barbican Art Gallery, London. In 2014 nam ze deel aan een residency in Modern Art Oxford's Live in Studio om een nieuw performancewerk te ontwikkelen en in 2011 was ze artist-in-residence in het Camden Arts Centre, Londen. Anne Hardy wordt vertegenwoordigd door Maureen Paley, Londen.

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Bosch, Rembrandt, Van Gogh, Dalí en Dutch Design; een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Kunstwerken van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte tonen het ontstaan van het impressionisme en modernisme. Het museum bezit een van de grootste collecties surrealisten ter wereld en een bijzondere Engelse en Amerikaanse popart-verzameling met werken van o.a. Tilson, Warhol en Oldenburg. Bovendien is het museum dé plek voor vormgeving en design; van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw, tot meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van Rotterdam. De komende jaren zal het museum niet alleen zijn collectie en tentoonstellingen tonen aan zijn bezoekers, maar ook bouwen aan een toekomstbestendig museumgebouw én het eerste openbare kunstdepot ter wereld

Museum Boijmans Van Beuningen
- Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
- Toegangsprijs: 17,50 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.
- Museumpark 18-20, Rotterdam
- www.boijmans.nl

 

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven