donderdag 28 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Wopke Hoekstra. Foto Rijksoverheid

Schuift het CDA op nu De Jonge geen lijstrekker meer is?  

11 december 2020 (Ronald Glasbergen)

Hugo de Jonge weg als Lijsttrekker CDA was het Grote Hollandse Nieuws van vrijdag 11 december. Dat hij vertrok was niet zo verbazingwekkend. De minister van gezondheid heeft zijn handen en hoofd vol aan de bestrijding van het coronavirus. Dat gaat nog wel een paar maanden duren en precies dan komen, tweede helft maart, de parlementsverkiezingen. De vraag is nu wie lijsttrekker wordt. Pieter Omtzigt die nipt verloor bij de CDA-verkiezingen om het lijsttrekkerschap. Het ziet er naar uit dat Wopke die eerder uitstapte weer volop in de race is. De wonden van zijn internationaal ondiplomatieke optreden deze zomer in de coronacrisis zijn gelikt. Datzelfde optreden leverde hem trouwens binnenslands van rechts ook bijval op. 

Wat zijn de ambities van de nieuwe lijstrekker van het CDA?  

Schuift nu alles op naar links of toch naar rechts waar Mona eerder samenwerking met FvD niet uitsloot? Verandert dat, nu leider Baudet graag wilde blijvensamenwerken met de FvD jeugd en haar her en der tegen het nazisme aanschurkende denkbeelden? Het is in ieder geval goed voor het midden van de Nederlandse politiek waar het CDA  stevig deel van uitmaakt, dat de Christen Democraten een leider krijgen die zich met aandacht en overtuiging in de verkiezingen kan storten. Met een VVD die meer oog heeft voor het sociale, kort door de bocht een wat  ‘linksere’ VVD, zal dat nog niet meevallen.

Het woord is aan Omtzigt

Intussen wacht Hoekstra nog even af. Ook op wat Omtzigt gaat zeggen. Het tijdstip van het uitstappen van Hugo de Jonge is voor het CDA niet ongunstig. Mogelijk helderheid en mogelijk toch weer de voor de zomer nog gedroomde lijsttrekker Hoekstra, corona -met de komende vaccinaties- aan het begin van een mogelijke oplossing onder hoede van vakminister De Jonge en opnieuw aandacht voor het populaire parlementslid Omtzigt. Wat willen de Christen Democraten nog meer?  Pieter Omtzigt Foto Tweede Kamer 

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek Cda verkiezingen
Deel dit bericht met je vrienden!