dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Saxofonist Barend Petersen (71) overleden

1 mei 2019 (de redactie)

Saxofonist Barend Petersen werd geboren op 27 september 1947 en overleed afgelopen maandag op 71-jarige leeftijd. In dit artikel een beschrijving van zijn muzikale carrière.

Barend Petersen stamt uit een muzikale en artistieke familie. Zijn opa was kunstschilder en speelde tuba. Barends vader was ook kunstschilder en speelde viool. Zijn broer studeerde klassiek viool en werd violist in een omroeporkest. Hij luisterde naar de radioprogramma’s van Michiel de Ruyter, daardoor kwam Barend op jonge leeftijd in aanraking met de jazzmuziek.

Barend studeerde vier jaar klassiek klarinet aan de Rotterdamse Muziek- en Dansschool bij Kirill Dimitriev, toen hij werd gevraagd als saxofonist bij het harmonieorkest van de RMDS. Hij kreeg een Weltklang tenorsaxofoon in bruikleen, maar het harmonieorkest heeft hij nooit gezien. Hij ging liever thuis ‘pielen’ op de sax.

Bron foto: Wim de Boek.

De klarinetstudie vormde hiervoor een goede basis. De start van de cursus Lichte Muziek aan het Rotterdams Conservatorium was voor Barend de reden om zich op relatief late leeftijd aan te melden bij de opleiding. Leo van Oostrum en Ferdinand Povel waren zijn saxofoondocenten. Na drie jaar strandde Barend op de theoretische vakken. Hij deed zijn routine op in pop- en jazzbandjes.

Hij begon in 1968 bij de Ebonys and Connection, een Rotterdamse formatie van tien man met zanger Marlon Brown. De soulband speelde vaker in Duitsland dan in Nederland. Barends eerste jazzorkest was een ensemble van de muziekschool onder leiding van Rob van der Linden waaruit later de band Jazzeker ontstond met Koos van der Hout (trompet), Bert Arends (piano), Dirk Stolk (basgitaar) en Toine Strooy (drum), die later werd vervangen door de vijftienjarige Anton Burger.

Op deze foto: Barend met saxofonisten Jos Valster en wijlen Ger van Voorden.(Foto: Wim de Boek)

Jazzeker won in 1974 de eerste prijs op het Rotterdams Studenten Jazzconcours en in hetzelfde jaar het jazzconcours Laren, de opvolger van het Loosdrecht Jazzconcours. Twee jaar later won Barend ‘Laren’ opnieuw, nu met de jazzrock band Sessie Bon bestaande uit Bert van Bommel (trompet), Jack Pauwe (gitaar), Koos Wiltenburg (bas), Arno van Nieuwenhuizen (drums) en Henk Scheepstra (percussie). Barend raakte als programmeur van jazzbands betrokken bij B14 aan het Haringvliet en de Mauritsstraat. Na zijn bemoeienissen met de concertreeksen in De Drie Ballons en Melief Bender volgde hij in 1977 tot en met 1991 Dineke Baart op als programmeur van de cafés Dizzy, Heavy en Sjaan.

Van 1983 tot en met 1986 regelde hij ook de bands van het Heineken Jazz Festival. Als saxofonist werkte hij met de popgroepen The Frog, Nancy Works on Payday, The Health Band, The Swinging Soul Machine, First Avenue en The Sunday Evening Orchestra, de begeleidingsband van de female impersonator Nico van Geerenstein, alias Misty.

Zaterdag 11 mei 2019 vindt om 21:00 uur de Barend Petersen Memorial Tribute Session plaats in jazzcafé Dizzy.

Bron foto: Wim de Boek.

Op deze foto: Barend Petersen met bassist Hartmoed Grefe, saxofonist wijlen Ger van Voorden, met daarachter Elly, de inmiddels overleden partner van Barend. (Foto: Wim de Boek)

Op deze foto: Barend met links slagwerker Johnny Engels en toetsenist Fred van Zegveld (Foto: Wim de Boek)

Op deze foto: Barend met wijlen Ger van Voorden. (Foto: Wim de Boek)

Bron tekst: https://nl-nl.facebook.com/pages/category/Museum/Rotterdam-Jazz-Artists-Memorial-1651213685132210/

Bron foto's: Wim de Boek.

 

Deel dit bericht met je vrienden!