donderdag 28 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Viroloog Woo-Joo Kim

Samen zingen vergroot risico corona-besmetting + VIDEO

2 april 2020 (de redactie)

De redactie van RV&M ontving een e-mail van Dimitri van der Werf, artistiek leider van stichting Classical Now! Hij maakt zich zorgen over o.a. corona-besmettingen door het samen zingen in kerken. Aangezien een leek niet direct in contact kan treden met het RIVM, verzoekt hij de media om zijn e-mail aan het RIVM te publiceren. Daar voldoen wij graag aan. Tip: bekijk zeker even het interview met de Zuid-Koreaanse viroloog Woo-Joo Kim Hij legt prima uit hoe een simpele kerkdienst een enorme besmettingshaard kan zijn. Kijk naar deze video via de link hierboven!

Nederland kent 17 miljoen virologen, zo schreef De Speld. Met enige schroom breng ik op persoonlijke titel een mail die ik verstuurde naar het RIVM onder jullie aandacht. 

Volgens de richtlijnen zijn kerkdiensten, trouwerijen en begrafenissen nog altijd toegestaan, met maximaal 30 bezoekers. Samen zingen is risicovol, omdat aerosolen, luchtdeeltjes met minuscule speekseldruppels, vrijkomen die in een afgesloten ruimte het virus kunnen verspreiden over aanzienlijk grotere afstanden dan 1,5 meter. Het lijkt verstandig om de richtlijn aan te scherpen. Je kunt als leek onmogelijk in contact komen met het RIVM of het Ministerie van VWS. Dus ik kreeg mijn zorg daarover niet onder de aandacht. Ik denk dat het risico van samen zingen een nieuwswaardig onderwerp is. Dus ik breng het graag onder jullie aandacht en stuur mijn mail aan het RIVM door.

 

Geacht RIVM,

U heeft de richtlijn uitgevaardigd dat kerkdiensten zijn toegestaan met maximaal 30 personen, omdat de grondwet vrijheid van religie waarborgt, zo vertelde een medewerker van u mij aan de telefoon. De 30 personen moeten 1,5 meter afstand in acht nemen. Is het niet verstandig om het samenzingen van de gemeenteleden te ontraden? Want samenzang vergroot het risico op besmetting over grotere afstanden dan 1,5 meter, via luchtdeeltjes met minuscule druppels speeksel, aerosolen, die juist bij het zingen vrijkomen.


Er zijn een paar voorbeelden: de uitbraak van het virus in Zuid-Korea door de Shincheonji-sekte, waar de gemeenteleden samen zongen: Shincheonji
In dit interview licht de vooraanstaande Koreaanse viroloog Woo-Joo Kim toe hoe het zingen de besmettingsuitbraak heeft veroorzaakt, vanaf 11’33’’: Woo-Joo Kim
Ook in Mount Vernon bij een repetitie van 60 koorleden, die social distancing in acht namen, sloeg het virus toe:
Daily Beast en Mount Vernon
In Nederland worden religieuze gemeenschappen bovengemiddeld hard getroffen: Trouw
 
Ook in Nederland zijn koren getroffen.
1. In Nunspeet: Nunspeet
 
2. In Hasselt: Hasselt
 
Is het niet verstandig om het RIVM-beleid ten aanzien van kerkdiensten, bruiloften en begrafenissen aan te scherpen: niet zingen en ook niet op declamatietoon het Onze Vader bidden, enzovoorts?

Dimitri van der Werf

(Toevoeging redactie: zie ook Ik begrijp niet dat de Europeanen niet aan de maskers willen)

Lees meer over:

corona
Deel dit bericht met je vrienden!