dinsdag 24 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Ruud en Louisa ‘Faas’ naar Portugal

1 april 2015 (door Jim Postma)

Zo’n 35 jaar lang waren Louisa (65) en Ruud Munnik (70) de graag geziene gastvrouw en gastheer van historisch café Faas aan het Zwaanshals. Honderden trouwe klanten namen afgelopen week afscheid van het populaire duo, nadat de zaak verkocht was. Wie nu zou denken dat dit horeca-echtpaar van een welverdiend pensioen gaat genieten, heeft het mis. Ruud en Louisa gaan binnenkort in de Portugese Algarve een nieuw café-restaurant beginnen, hun laatste harte- en levenswens.

Deze wens verbaasden de vele stamgasten niet, omdat de ‘Munnikken’ al jaren geleden in Portugal een stuk grond hadden gekocht nabij het plaatsje Monchique. ‘Wel moet je veel lef en durf hebben om in deze crisistijd, zeker in zo’n zuidelijk land, nog een nieuw eetcafé te beginnen’, zei een van de klanten tijdens hun afscheid. Café Faas zelf was het thuishonk van veel kunstenaars en van hier wonende Kaapverdianen, vaak zeevarenden. De zaak is inmiddels per begin april overgenomen door Willem ‘de Ridder’, van het gelijknamige café aan de Mauritsweg.

 

 

Na 35 jaar houden Louisa en Ruud Munnik het in café Faas in het Zwaanshals voor gezien. Stralend kijken zij achter de bar aan om na hun pensionering een nieuwe toekomst te beginnen met een café-restaurant in Portugal. Foto's: Rinus Vuik.‘Keukenprinses’
Wie voor de eerste keer dit oude horeca-etablissement aan het Zwaanshals van binnen zag, werd meteen verliefd op dit bijzondere typische bruine café. Met talrijke planten, gebrandschilderde ramen en ouderwets meubilair ademde café Faas nog de tijd van de vijftiger en zestiger jaren. De stamgasten die elkaar daar leerden kennen kregen er na jaren een ‘familiegevoel’ bij, vooral als de uit Kaapverdië afkomstige Louisa voor keukenprinses speelde.
‘Zij kookte de sterren van de hemel’, hoorde je vaak, als zij wederom haar dagschotels uit de keuken toverde. Dit gebeurde elke woensdag in de week en dan zaten de eettafels vol met ‘Louisá’s lekkerbekken.’ Voor slechts 6,50 euro en dan nog met een kopje koffie toe.
Dat gaan de stamgasten nu als eerste missen, evenals de immer humorvolle en soms cynische barman Ruud Munnik. In haar afscheidsspeech afgelopen week tijdens de afgeladen zaak met de eetfamilie sprak Louisa bijzonder oprecht: ‘Ik zal jullie écht allen gaan missen!’ Het extra lang feest duurde vanaf drie uur ’s middags tot in de vroege ochtenduurtjes.

Voor de oude klanten is er overigens nog een troost. Zij kunnen altijd eens per jaar naar Portugal vertrekken. Om aldaar in het nieuwe café-restaurant ‘Monchique’ hun onvergetelijk herinneringen op te halen uit het Zwaanshals, samen met hun trouwe jarenlange gastvrouw Louisa en gastheer Ruud.

 

 

 

 

Voor de oude klanten is er overigens nog een troost. Zij kunnen altijd eens per jaar naar Portugal vertrekken.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!