woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Amerikaanse inlichtingendiensten: Russische inmenging met goedkeuring Poetin

20 maart 2021 (een van de redacteuren)

De Amerikaanse Office of the Director of National Intelligence (ODNI) een overkoepelend bureau voor alle inlichtingendiensten heeft een rapport openbaar gemaakt dat gaat over de gang van zaken rond de verkiezingen. Het ODNI concludeert dat de verkiezingen correct zijn verlopen. Rusland probeerde wel mensen in de buurt van Trump wantrouwig te maken over de uitslag van de verkiezingen. Trump zelf ging toen nog te keer over die uitslag en probeerde die in zijn voordeel te doen omslaan. Die hoefde zelf dus niet beinvloedt te worden. 

Poetin

Het rapport zegt letterlijk dat het van oordeel is 'dat de Russische president Poetin toestemming heeft gegeven tot een reeks Russische operaties gericht op het op het denigreren van de kandidatuur van president Biden en van de Democratische Partij, en die voormalig president Trump moeten steunen door het vertrouwen van het publiek in het verkiezingsproces te ondermijnen en de sociaal-politieke verdeeldheid in de VS aan wakkeren'.

Verkiezingen correct verlopen

Het rapport concludeert ook dat er geen buitenlandse manipulatie van het feitelijke stemproces is geweest:  'We hebben geen aanwijzingen dat een buitenlandse actor heeft geprobeerd een technisch aspect van het stemproces bij de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te manipuleren' . Dat was anders in 2016 toen is dat wel geprobeerd.  

China en de rest 

Verder komen beinvloedingspogingen van Cuba, Iran en nog een paar landen aan de orde die allemaal, anders dan bij Rusland,  min of meer tegen Trump waren gericht. Het rapport concludeert dat China geen pogingen tot beinvloeding heeft gedaan omdat het land noch van Biden, noch van Trump voordeel of minder nadeel, verwachtte. 

Het hele gedeklassificeerde rapport is hier te lezen  

 

 

 

.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!