zondag 24 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto Danny Cornelissen

Rotterdamse haven in zwaar weer: Overslag daalt in eerste kwartaal met 9,3%

16 april 2020 (de redactie)

CEO Havenbedrijf Rotterdam Allard Castelein verwacht voor het hele jaar een daling met misschien wel 20%.

In het containersegment vindt op dit moment een reductie plaats van ongeveer 25% van de capaciteit tussen Azië en Europa door minder vraag naar transport.

Als gevolg van de coronavirus pandemie was het eerste kwartaal van 2020 een zeer uitzonderlijke periode met ernstige verstoringen in productieprocessen en logistieke ketens op mondiale schaal. Gesloten fabrieken, strengere grenscontroles en restricties in persoonlijke bewegingsvrijheid hebben wereldwijd samenlevingen ontwricht. Deze ongekende situatie en de gevolgen daarvan hebben effect op knooppunten van internationale handelsstromen zoals de haven van Rotterdam. De overslag daalde in het eerste kwartaal met 9,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 112,4 miljoen ton waarbij gememoreerd dient te worden dat het eerste kwartaal van 2019 recordvolumes zag in containeroverslag, LNG en biobrandstoffen.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “We staan gesteld voor ongekende disrupties waarbij de haven van Rotterdam als vitaal proces een bijdrage willen blijven leveren aan de samenleving. De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal vanaf april echt duidelijk worden.​ Een afname van het overslagvolume tussen 10% en 20% op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk. Deze prognose is afhankelijk van de duur van maatregelen en de snelheid van herstel van productie en wereldhandel”.

 

Klik hier om het persbericht te lezen.  

Deel dit bericht met je vrienden!