donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdammers van Humanitas

3 september 2018 (door de Redactie)

Rotterdammers van Humanitas: 20 intieme portretten van levens die ertoe doen Rotterdam, 3 september - Vanaf 11 september presenteert Museum Rotterdam in samenwerking met stichting Humanitas een indringende fototentoonstelling genaamd Rotterdammers van Humanitas. In de tentoonstelling staan 20 intieme portretten centraal van Rotterdammers die ondersteuning krijgen via de stichting.

De serie vormt een ode aan de gewone man en vrouw die we op straat maar al te vaak achteloos voorbij lopen.


Net als Museum Rotterdam wil stichting Humanitas een verschil maken in de wijze waarop we tegen zorg en welzijn aankijken in deze stad. De serie Rotterdammers van Humanitas is dan ook geboren vanuit de gedachte dat je tegen de stroom in moet durven roeien. Achter elke voordeur woont namelijk een mens met een eigen levensverhaal. De fotoserie brengt deze verhalen naar buiten en laat de mensen achter de verhalen zien. Dit was voor Museum Rotterdam de reden om samen te werken aan dit project. Ook het museum is altijd bezig met mensen en verhalen in de stad Rotterdam. Omdat Humanitas zich al jaren zo hard inzet voor de medemens, zijn ze bestempeld als Echt Rotterdams Erfgoed.

Via 20 portretten krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe Humanitas ondersteuning biedt aan haar cliënten. Door middel van aandacht geven. Aandacht voor ouderen, voor kwetsbare groepen zoals slachtoffers van mensenhandel, chronisch zieken, exprostituees, jonge moeders, dak- en thuislozen en ex-gedetineerden. Soms dwars door onderliggende wetten, Cao’s en regels heen.

“Ik ben voor kruisbestuiving met andere sectoren of andere partijen, om te voorkomen dat we in hetzelfde kringetje blijven lopen. Een samenwerking tussen de zorg & welzijn instelling Humanitas en Museum Rotterdam is hiervan een mooi voorbeeld. Samen zijn we sterker, kweken we begrip en inzicht en komen we tot nieuwe ideeën”

Gijsbert van Herk, Directeur stichting Humanitas
Op 21 september wordt niet alleen de fototentoonstelling feestelijk geopend, tevens presenteert Stichting Humanitas het gelijknamige boek Rotterdammers van Humanitas bij Museum Rotterdam. Het boek, geschreven door Sander Grip en gefotografeerd door Marieke Odekerken, toont 31 Rotterdamse portretten en de bijbehorende verhalen van mensen die door de jaren heen bij Humanitas hebben aangeklopt.

De fototentoonstelling Rotterdammers van Humanitas was in februari '18, tegelijk met de World Press Photo, reeds te zien in de Laurenskerk. Ter aanvulling op de boekpresentatie en op veler verzoek zijn de portretten tot 4 november te zien in een intieme wisselexpo bij Museum Rotterdam.

Foto's: Marieke Odekerken


Deel dit bericht met je vrienden!