dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdam scherpt controle milieuzone aan

11 maart 2009 (de redactie)

De gemeente Rotterdam gaat het naleven van de milieuzone strenger controleren. Voorheen controleerden medewerkers van Stadstoezicht alleen vrachtwagens die geparkeerd staan, nu trekken ze ook de nummerborden na van rijdende vrachtwagens. Dat laat het college van B&W weten in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

In januari van dit jaar bleek uit onderzoek van Milieudefensie dat één op de drie vrachtwagens die in het centrum rondrijdt, niet aan de milieunormen voldoet. Het gemeentebestuur erkent dat dit percentage te hoog is en zegt toe meer maatregelen te treffen om overtredingen van de milieuzone tegen te gaan.

 

Het college reageert positief op het voorstel van GroenLinks om een systeem van nummerbordherkenning in te voeren warmee in de toekomst alle vrachtauto’s die de milieuzone binnenrijden automatisch gecontroleerd worden. Daarmee neemt de pakkans toe tot honderd procent.

Verder laat het college weten onderzoek te doen naar een uitbreiding van de milieuzone. Nu bestrijkt de milieuzone alleen het kernwinkelgebied van het centrum, als het aan GroenLinks ligt wordt de zone ze snel mogelijk uitgebreid naar het hele gebied binnen de ring. Bonte: "daarmee wordt niet alleen de lucht in de stad een stuk schoner, maar het maakt ook de handhaving een stuk makkelijker: we plaatsen bij elke afslag automatische nummerbordherkenning en geen vuile vrachtwagen komt Rotterdam ongezien meer binnen."

 

Deel dit bericht met je vrienden!