donderdag 28 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Tiny House in Schotland. Foto Cavajunky CC

Rotterdam reserveert locatie voor tiny houses in Zuidwijk

11 september 2020 (een van onze verslaggevers)

Tiny houses zijn behalve klein ook compacte huizen, wat vraagt om slimme indelingen. Doodat ze minder materiaal gebruiken en minder energie nodig hebben kan er goedkoper en duurzamer gebouwd en gewoond worden. Bovendien wordt op die manier een vrijstaand huis voor een grotere groep bereikbaar. Last but not least biedt 'tiny bouwen' door de relatief lage kosten boeiende mogelijkheden voor creatieve bouwers annex bewoners.   

De gemeente Rotterdam is nu dus een pilot voor tiny houses gestart en kiest daarvoor het in de de jaren vijftig van de vorige eeuw ruim opgezette Zuidwijk als eerste locatie.In de parkachtige omgeving van het gebied Keyenburg is ruimte gereserveerd voor vijf tot vijftien tiny houses. Het gaat om vrijstaande, heel compacte huizen met in dit geval een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 m2. Deze huizen zouden zo een minimale ruimtelijk  impact op natuur en omgeving kunnen hebben. Een  eerste groep bewoners/bouwers  kan zich aanmelden voor de locatie Keyenburg in Zuidwijk.

Duurzaamheid, innovatie en een sterke sociale samenhang in een kleine gemeenschap zijn voor de gemeente belangrijke criteria voor deze pilot. “Het begrip wonen kent vele vormen. Naast groter en duurder zie je ook een groep mensen die liever kiest voor ‘less is more’ of maximaal duurzaam’’, zegt programmacoördinator Kjeld Postma.

Zuidwijk vol jaren 50 modernisme. Hier: Bethelkerk  Foto Hans van der Bie CC

Selectieprocedure: één bewonersgroep
Wie belangstelling heeft voor een tiny house kan zich niet individueel inschrijven, maar zal dat samen met anderen als groep toekomstige bewoners moeten doen. Individuele belangstellenden kunnen wel met elkaar in contact worden gebracht. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor een tiny house-ontwerp waarbij ze maximaal efficiënt gebruik maken van vloeroppervlak en voorzieningen zoals elektriciteit en water. De tiny houses moeten vrijstaand zijn en krijgen geen vaste fundering.

De selectieprocedure is inmiddels gestart. Op 22 november sluit de inschrijving. In december 2020 maakt de selectiecommissie haar keuze voor drie groepen. Na een tweede ronde wordt begin 2021 de winnende groep bekend gemaakt. Als de selectieprocedure goed verloopt kunnen de tiny houses in de zomer van 2021 worden geplaatst.

Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/tinyhouses.

Zie ook:

Lees meer over:

wonen huisvesting
Deel dit bericht met je vrienden!