dinsdag 7 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto van een zingende Wouter Wefers Bettink (r) met partner Frans dateert van 15 december 2018 en is gemaakt op de sluitingsdag van Café (Jos) Gommers in Historisch Delfshaven

52 Rotterdammers telefonisch geridderd

29 april 2020 (door Wim de Boek)

VANDAAG EN MORGEN -  Dit jaar geen lintjesregen in het stadhuis, maar 52 telefonische felicitaties met de boodschap 'dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd' de gedecoreerde te benoemen in een ridderorde. Opvallend is de man-vrouw verhouding: onder de gedecoreerden bevonden zich 45 mannen en 7 vrouwen. 

Om besmetting met het coronavirus te voorkomen werd het lintje niet fysiek overhandigd. Burgemeester Aboutaleb en de locoburgemeesters Wijbenga, Van Gils en Bokhove belden alle Rotterdammers op die dit jaar een lintje ontvingen. Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio, belde namens de burgemeester met 19 vrijwillige brandweermannen die gedecoreerd zijn. Zij hebben dit verantwoordelijke werk minimaal 20 jaar gedaan.

Hoeveel Rotterdammers kregen een telefoontje?

Er zijn in totaal 52 koninklijke onderscheidingen toegekend; 45 mannen en 7 vrouwen zijn benoemd in de Orde van Oranje-Nassau:

  • 41 mannen en 4 vrouwen zijn Lid geworden in de Orde van Oranje-Nassau, onder wie de 19 brandweervrijwilligers,
  • 3 mannen en 1 vrouw Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en
  • 1 man en 2 vrouwen Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden ontvingen na het telefoongesprek per email een persoonlijke felicitatiebrief van de burgemeester, met een mooi boeket.

Eén van de gedecoreerden is galeriehouder Wouter Wefers Bettink, die vandaag 29 april ook nog eens 72 jaar wordt. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, Noord: De heer Bettink zet zich al tientallen jaren in voor de culturele ontwikkeling in Delfshaven. Hij is initiatiefnemer van de aankoopregeling kunst en medeoprichter van de Vereniging Galeriehouders. Ook zet hij zich als voorzitter van het Genootschap Historisch Delfshaven in voor het behoud van de rijke geschiedenis van Delfshaven. Zie daarvoor ook Trots op mijn werk

Foto Wim de Boek
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven