maandag 8 maart 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Links Jan Oudenaarden, rechts Rien Vroegindeweij

Rotterdam ontstond na jaren migratie

3 december 2015 (Jim Postma)

Het nieuwe vuistdikke boek van de Rotterdamse ‘volksschrijvers’ Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij over Rotterdam staat vol wetenswaardigheden. Zo zijn er veel mythen en sagen, aldus de auteurs, over de eerste Rotterdammers.

Volgens een vroegere kroniek-schrijver werd Rotterdam in 60 jaar voor Christus gesticht door de Germaanse volksstam ‘de Katten’. Dit zou namen als Katshoek en Katendrecht verklaren hoewel er geen enkel bewijs is voor deze bewering.

Opkomst
In het rijk geïllustreerde 568 pagina’s tellende en twee kilo wegende boek staat geheel Rotterdam centraal over het ontstaan van de stad, de opkomst, de verwoesting en de uiteindelijke glorieuze opbouw.

 

 

De schrijvers Oudenaarden en Vroegindeweij hebben hiervoor jarenlang research gedaan om te komen tot deze dikke pil. De lezer, natuurlijk met ‘Rotterdamse bril’, ontdekt daardoor steeds meer over zijn of haar geliefde Rotterdam.


Of het hier nu gaat om Rotterdam in de 19e eeuw, over havenbaronnen en landverhuizers, de oorlogstijd of de wederopbouw, steeds meer ontstaat er verbazing over de historische feiten of nieuwe weetjes.

Vluchtelingen
Heden ten dage staat het vluchtelingenprobleem centraal in Europa en in 'Rotterdam' ontdekt de lezer dat de Rotterdammer van nu is voortgekomen uit eeuwenlange migratie. Met daarbij, dus reeds uit het verre verleden, inbreng van de eigen (vreemde) sociale, culturele en etnische achtergronden.
Zo schreef dominee Jacobus Craandijk in 1878 over Rotterdam als een stad: ‘Wier bevolking misschien voor de grootste helft bestaat uit personen, die of zelven van buiten gekomen zijn, of wier vaders althans elders zijn geboren’. Rotterdam wordt om die reden wel ‘een stad zonder grootouders’ genoemd.
De echte eerste Rotterdammers vestigden zich in de dertiende eeuw in de buurt van ‘de Rotterdam’. Het ging slechts om drie personen met hun gezinsleden die ieder van de toenmalige graaf Floris V een stukje grond pachtten.

Meerwaarde
Zo ontstond dus de stad die nu meer dan 600.000 inwoners telt. Voor de verder lezende nieuwsgierige Rotterdamse ‘nieuwsverzamelaar’ is er dus ‘voor elk wat wils’. Een meerwaarde van deze nieuwe dikke pil in het formaat van 23 x 30 centimeter zijn zeker de vele foto’s in zwart-wit en in kleur. Niet bekende foto’s uit een grijs verleden en uit het hedendaagse kleurrijke heden. Een aanwinst voor elke rechtgeaarde Rotterdammer.

'Rotterdam', Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij, Kick uitgevers Rotterdam, 568 pagina’s, prijs 49,95 euro.

 

 

 

 

De presentatie van het boek 'Rotterdam' bij boekhandel Donner trok flinke belangstelling.

 

 

 

 

 

Foto Rinus Vuik
Deel dit bericht met je vrienden!