donderdag 2 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdam Jazz Lab is gek op improviseren

8 juli 2016 (door Zettie Leeuwenburgh)

Een diepgewortelde passie voor de jazzmuziek beheerst de levens van musici, die door de straten van Rotterdam trekken tijdens ´Round Town Jazz´. Ze treden op bij onder meer Galerie Kralingen. Trombone-speler Daniel Follmann (37) uit Haarlem, een enthousiast lid van de Big Band ´Rotterdam Jazz Lab´ geeft het breed lachend toe: ,,Van de drie à vier maal per jaar hier in Rotterdam met elkaar optreden kunnen we niet leven.´´


Daniel speelt al sinds zijn tiende jaar trombone. Hij begon zijn studie Jazztrombone in het Duitse Mainz, maakte een zijsprongetje naar het ´Conservatoire National Supérieur de Musique Paris’ en studeerde af aan het Amsterdams Conservatorium. Hij componeert eigen muziek en is dirigent van de ´New Manhatten Big Band´ in Amersfoort.

,,Ja, ik heb ook wat tournees gemaakt,’’ vertelt hij bescheiden. Die blijken hem onder meer naar Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Rusland te hebben gebracht. Hij is bovendien actief als docent.

Foto hiernaast: De trombone wordt intensief bespeeld. (Foto © Rinus Vuik)

´Rotterdam Jazz Lab´ is een collectief dat bestaat uit negen jazzmusici met een zeer respectabele staat van dienst onder leiding van Rotterdammer Ruud Bergamin. Het collectief is samengesteld uit maar liefst zes blazers, een pianist, een bassist en, last but not least een drummer. Zij spelen onder meer originele composities van de eigen bandleden Bart Egeter, Ruud Bergamin en Dan Simon. Maar ook speciaal voor deze band geschreven arrangementen.

Alle negen bandleden zijn bovendien gek op het plotseling erop los improviseren wat ineens tot verrassende optredens kan leiden. ´Rotterdam Jazz Lab´ biedt een eigen geluid en kijk op de jazz van de jaren ’50 en ’60. Grote inspiratiebronnen zijn de eigenzinnige componisten uit die tijd zoals Thelonious Monk, Horace Silver en Charles Mingus, wier muziek nog springlevend is onder jazzliefhebbers.

Tijdens het concert in Galerie Kralingen liet de band horen dat zij een dikke, vette groove niet schuwt. Dat konden de aanwezige jazzkenners erg waarderen. De enkele niet ingewijde jazzluisteraars, die de fout ingingen en te vroeg applaudisseerden, werden met een guitige grijns van Ruud Bergamin tot even wachten gemaand.

De sfeer zat er al meteen bij aanvang goed in. Geen wonder, want de eerste openingsnummers knalden eruit: ´Gregory is Here´ van de componist Horace Silver met een arrangement van Ruud Bergamin en ´Meeting Point´, gecomponeerd door pianist Bart Egeter van ´Rotterdam Jazz Lab´, waarbij vooral drummer Julius Schulz zijn solo-kracht liet horen. Hij heeft een eigen drumschool in Rotterdam.

Pianist Bart Egeter is ook al geen onbekende in Rotterdam. Hij maakt net als Ruud Bergamin en Julius Schulz deel uit van de Cruise Control Band, een kleinere formatie die vaker bij Galerie Kralingen optreedt. Verder componeert hij voor de Scheepsopera Noordereiland en werkt met zijn eigen Bart Egeter Band.

Zolang het festival ´Rotterdam Round Town Jazz´ nog voort gaat, is deze band wellicht ook in de straten van Rotterdam te zien en horen. Ook de ´Cruise Control Band´ van Ruud Bergamin ziet niet tegen een plotseling ´uitstapje´ op. Een compositie van Bergamin als ´Factory´ leent zich daar uitstekend voor.

De buren van Galerie Kralingen, onder meer het politiebureau, moeten ook hebben genoten van het optreden van ´Rotterdam Jazz Lab´. De deuren naar de fraaie binnentuin van de galerie bleven als gevolg van het zachte, bijna wat drukkende weer openstaan. Menig Jazzliefhebber uit de zaal ging daar af en toe even een frisse neus halen zonder iets van het concert te missen.

De binnentuin nodigde zelfs uit tot dansen zoals tijdens de prachtige compositie van Bergamin´s ´Don´t Stop this Black and Tan on Friday the 13th, mr. Pachebel´.

Foto hierboven: Ruud Bergamin (links) en partner blazen geconcentreerd mee. (Foto © Rinus Vuik)

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road