woensdag 29 september 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdam grossiert in probleemwijken

9 februari 2009 (de redactie)

Rotterdam heeft de twijfelachtige eer om met 8 wijken in de top 20 van probleemwijken te staan. RTL nieuws wist de geheim gehouden lijst te bemachtigen middels een WOB procedure.

De probleembuurten op de nu gepubliceerde lijst kenmerken zich door erg veel sociale woningbouw. In sommige wijken is 90 % van de woningen een goedkope huurwoning. Het percentage bewoners met een laag inkomen is relatief hoog en het werkeloosheidspercentages liggen rond de 10 %. Bijna alle wijken op de lijst kampen met overlast van jongeren en het percentage allochtone bewoners is hoog. Slechts in het Utrechtse Ondiep wonen overwegend autochtonen.

Rechtscollege

RTL Nieuws deed anderhalf jaar geleden een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om zo de hele ranglijst openbaar te maken. Dit leidde tot een rechtszaak. De Amsterdamse rechtbank stelde RTL Nieuws in het gelijk, maar de minister van Wijken, Wonen en Integratie (WWI) ging in beroep bij de Raad van State. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat de openbaarmaking van de rangorde van probleembuurten 'extra stigmatiserend' en daardoor slecht voor de buurten zou zijn.De top 20 van probleemwijken:

 1. Kolenkit, Amsterdam
 2. Pendrecht, Rotterdam
 3. Oude Noorden, Rotterdam
 4. Bloemhof, Rotterdam
 5. Ondiep, Utrecht
 6. Rivierenwijk, Deventer
 7. Spangen, Rotterdam
 8. Oude Westen, Rotterdam
 9. Heechterp / Schieringen, Leeuwarden
 10. Noord-Oost, Maastricht
 11. Tussendijken, Rotterdam
 12. Hatert, Nijmegen
 13. Hillesluis, Rotterdam
 14. Woensel West, Eindhoven
 15. Overtoomse Veld, Amsterdam
 16. Kanaleneiland, Utrecht
 17. Schilderswijk, Den Haag
 18. Poelenburg, Zaanstad
 19. Tarwewijk, Rotterdam
 20. Morgenstond, Den Haag

 

Deel dit bericht met je vrienden!