vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdam gaat geen godsdienstdiscussie aan

25 januari 2009 (de redactie)

Rotterdam gaat geen godsdienstdiscussie aan. Wel gaat de stad met jongeren en religieuze organisaties een dialoog aan over de essentie van de kwetsende en racistische leuzen die door jongeren tijdens een demonstratie zijn geuit.

Dat heeft wethouder Grashoff (Integratie) donderdag gezegd tijdens het actualiteitendebat in de raad van de Maasstad. Voorman van Leefbaar Rotterdam Sörensen had om het debat gevraagd.

 Woensdag hebben burgemeester Aboutaleb en wethouder Grashoff gesproken met vertegenwoordigers van religieuze organisaties in de stad. Sörensen wilde van hen weten hoe verdere discussies vorm gaan krijgen.

„U kunt open en eerlijk de diverse godsdiensten gaan bekritiseren”, aldus Sörensen. „Daarbij kan de vraag aan de orde komen of de Koran het woord van God is en of het wel een heilig boek is dat tot de racistische leuzen oproept zoals die zijn gedaan.” Volgens Sörensen zou dat de essentie van het debat moeten zijn.

Grashoff wil niets weten van een dergelijk debat. „Wat u de essentie noemt is niet de essentie”, zo verweet hij Sörensen. Deze wilde echter van de wethouder weten waarom een dergelijke discussie binnen de islam een probleem is. Grashoff: „We voeren geen godsdienstdiscussie.”

Grashoff wil wel weten wat de voedingsbodem is voor de frustraties die jongeren hebben getoond. In vervolggesprekken wil hij dat boven water zien te krijgen. De wethouder erkent dat de religieuze organisaties waarmee gesproken is slecht contact hebben met de jongeren die tijdens de anti-Israëldemonstratie kwetsende en racistische leuzen hebben geroepen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!