dinsdag 20 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Rotterdam en Nederland met totaal nieuw bestuur (1)

21 maart 2018 (door Jim Postma)

Wie in de afgelopen dagen in de media, met name via radio- en tv, het gekrakeel en gekissebis heeft gezien en gehoord van alle politieke ‘popi-jopies’ in dit land, houdt daar een grove kater aan over. Inderdaad geldt nu des te meer de volksslogan: ‘Of je nu door de hond of de kat wordt gebeten’, het blijft allemaal lood om oud-ijzer.

De schijnheiligheid, de huichelachtigheid van deze zogenaamde dames en heren politici druipt er aan alle kanten van af. Geen wonder dat zo’n 2/3 van de burgers in dit land haast alle geloof in de ‘politici’ hebben verloren. De hoogste tijd dus voor een totaal nieuw stelsel zowel regionaal (gemeentelijk) als nationaal.

Voor de verkiezingen beloven ze zoals bekend allemaal ‘koeien met gouden hoorns’. Zodra ze met al hun kleine ‘ikjes’ op het pluche gaan zitten blijft van die gouden koe in de praktijk nog slechts een scharminkel over. Voor bijna vier jaar zitten zij met hun allen in hun ivoren torentjes, om zich slechts een maand te tonen als ‘volksverlakker’ uit hun stoffige nesten. Kampioenen bij uitstek zijn het in ‘de poten van je stoelen afzagen, Zwarte Pieten uitdelen en beloften totaal niet nakomen. En met dit ‘tuig’ moet je dus je stad en je land gaan besturen.

‘Ongezond als de pest’

Neem onze ‘eigen hoofdstad’ Rotterdam, de draaiende economische hoofdmotor van dit hele land. Een aan alle kanten verdeelde stad, niet alleen door noord en zuid. Met verkiezingskreten als ‘Rotterdam Veilig.’ Onze Maasstad is nog nooit zo onveilig geweest als nu. ‘Rotterdam schoon’, onze stad is nog nooit zo vuil en smerig geweest als nu. Met sterk vervuilde straten en wijken en met CO-2 uitstoot (fijnstof) waar zelfs een paard de hik van krijgt. Zo ongezond als de ‘pest’

Het moet voor eens en altijd afgelopen zijn met deze algemene volksverlakkerij, kiezersbedrog, pure anti-democratie. Zoals als eerste het afschaffen van een niet functionerende louter politieke gemeenteraad. Als alternatief bijvoorbeeld een raad die bestaat volksvertegenwoordigers uit alle wijken in Rotterdam.

Op de foto: ‘Kies voor Poen, daar is alles om te doen!’

Dat zijn er zo’n 50 in totaal. Elke wijk (veel meer autonomie voor al onze wijken) wijst een vertegenwoordiger aan die in de eerste plaats op komt voor zijn of haar wijk. Op voorwaarde dat die wijken (vooral de naast liggende) intensief met elkaar gaan samenwerken. Gezamenlijk de misstanden gaan aanpakken, coördineren en vooral met elkaar daarin gaan samenwerken. Behapbare brokken voor allen.

Het college van Burgemeester en Wethouders gaan vervangen door een Wetenschappelijk Overkoepelde Raad (WOR). Met daarin zuiver onafhankelijke (van welke [politieke partij dan ook) wetenschappers, architecten, medici, natuurkundigen, milieudeskundigen, economen, veiligheidsdeskundigen, gerenommeerde zakenlui, ingenieurs, en creatieve geesten (zoals serieuze gerenommeerde kunstenaars). Die met een helikopterview in het belang van alle burgers deze stad en later ook dit land gaan besturen. Full-time!

Op de foto: Het vuil in onze stad ligt letterlijk op straat. Een boete van 125 euro voor de burger die de vuilniszakken ‘verkeerd aanbiedt’, maar als de gemeente (ROTEB) zelf nalatig is om die containers op tijd te legen, welke straf staat daar dan op. Vuil op straat trekt allerlei ongedierte aan. (Zie ook de onderste foto)

Prioriteiten
Prioriteitenlijsten maken waarbij een schone lucht rondom en boven onze stad op nummer een moet komen te staan. Dus aan alle kanten de CO-2 uitstoot met welke middelen dan ook keihard aanpakken. Nu leven wij met zijn allen hier jaren korter dan bijvoorbeeld de burgers op de Veluwe of op het platteland. Dat heet pas ‘Leefbaarheid’ en dat is pas echte democratie.

De veiligheid op alle fronten in wijken en straten gaan garanderen. De ‘rotte appels’ eruit halen van vooral drugscriminaliteit die steeds meer deze stad gaan overheersen. Het steeds groter wordende legioen van ‘verkeershufters’ keihard bestraffen. Nu rijden ze door het centrum van Rotterdam (Schiekade, Noordsingel en noem maar op) levensgevaarlijk op motoren en drugsgerelateerde meestal kleine wagentjes met snelheden van 100 tot wel 149 kilometer per uur. Al jarenlang, geen hond die daar wat aan doet. ‘Rotterdam Veilig, aan mijn hoela!’ Een stad zonder handhavers is een verloren stad.

De politie zelf roept al lange tijde n uit pure frustratie ‘moord en brand’, zonder de handhaving hier maar in de hand te kunnen houden. Hetzelfde geldt voor de recherche. Berovingen op straat, woninginbraken, winkeldiefstallen, ze komen er niet meer aan toe. En de aangiftecijfers gaat dus volgens dezelfde heren en dames politici naar beneden. Ook hier weer grove leugens. Burgers nemen nog amper de moeite om aangifte te doen omdat in negen van de tien gevallen de aangiften niet meer serieus worden genomen en dus niet opgelost. Daarnaast het grote gemis van dicht bijzijnde bureaus.

Blunder
Grove schuld dus ligt in de eerste plaats bij de huidige regering met het briljante idee (Opstelten!) om een Nationale Politie te gaan vormen. Een grote geldverslindende mislukte operatie aan alle kanten. Kleinschaligheid en maatwerk is hierop het antwoord. Politiewijkbureaus te laten sluiten hier en in de rest van het land uit zogenaamde bezuinigingsoverwegingen is een van de grofste politieke blunders die hier ooit zijn gemaakt.

Rotterdam komt zo’n 500 agenten tekort! Dit mogen ook alle slapende gemeenteraadsleden zich schuldbewust aantrekken. En dit in een stad met de grootste (zo’n 11 procent) werkeloosheid in ons hele land. Zo snel mogelijk deze achterstanden, die ons aller veiligheid bedreigt, inlopen met hoge prioriteit.

Zoveel mogelijk wethandhavers, politie, recherche, stads- en burgerwachten, terug op straat. Een etmaal lang. Geen dure politiebureaus meer, maar intensief en praktisch gebruik maken van buurthuizen en wijkcentra. Zodat de laagdrempeligheid van aangiften van criminaliteit weer de gewoonste zaak van de wereld wordt. En onze burgers zich weer eindelijk veilig gaan voelen.

(Wordt vervolgd).

Fotograaf: Rinus Vuik

 

Deel dit bericht met je vrienden!