donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Roodkapje met Koen Tasselaar

22 augustus 2018 (Ada van Dijk)

Roodkapje presenteert deze herfst een overzichts-tentoonstelling van het werk van de Rotterdamse kunstenaar Koen Taselaar. Roodkapje is de gemeenschappelijke woonkamer, projectruimte en een ondergronds laboratorium voor kunstenaars en muzikanten. Roodkapje vertegenwoordigt een progressief programma en een inclusieve houding in het werken met kunstenaars, vrijwilligers en publiek. In Koen Taselaars’ praktijk komen verschillende media en subculturele uitingen samen. Roodkapje is er daarom trots op dat zij de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van deze kunstenaar kan tonen.


In de tentoonstelling Toen Kaselaar wordt tien jaar praktijk van Koen Taselaar getoond. In de grootformaat tentoonstellingsruimte van Roodkapje worden alle media waarin hij de afgelopen tien jaar werkte zichtbaar.

In Toen Kaselaar worden drie elementen uit Koen Taselaars werk gelicht. Allereerst wordt zijn spel met verschillende talen zichtbaar. Woorden en teksten worden verhaspeld, opnieuw gerangschikt en met elkaar vervlochten. Ten tweede is er een grote mate van serialiteit in zijn werk te ontdekken. Grafische elementen uit verschillende culturen komen keer op keer terug in sculpturen, tekeningen en schilderijen. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de serie Imaginary Band tekeningen die Taselaar sinds 2008 maakt. Ten derde is lokaliteit een belangrijk element in zijn werk. Tijdens zijn reizen en in zijn thuisstad documenteert en implementeert Taselaar gevonden grafische elementen, technieken en talen. Deze drie elementen van informatieverwerving en verwerking worden in meerdere lagen en in verschillende media door de Taselaar verwerkt. In Roodkapje zullen foto’s, publicaties, schilderijen, tekeningen en sculpturen dit zichtbaar maken.

Tijdens Toen Kaselaar wordt in Roodkapje het festival Imaginary Band Land georganiseerd. Op 12 en 13 oktober wordt het hele pand ingericht als festivalterrein, waar op drie podia bands optreden als één van de door Taselaar verzonnen bands. De titel voor het festival vindt haar oorsprong in de jarenlange reeks Imaginary Bands waarvoor de kunstenaar illustraties tekende voor fictieve albums, tours en dergelijke. De #earlywolf voorverkoop voor het festival is deze week begonnen.

Koen Taselaar (1986) studeerde in 2008 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij had solotentoonstellingen in onder andere Subbacultcha! (Amsterdam), KRETS (Malmö), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en MMCA (Seoul). Hij nam deel aan groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en ontving diverse (reis)beurzen van het Mondriaan Fonds onder andere voor residenties in Calcutta en Seoul. Toen Kaselaar is de eerste retrospectieve tentoonstelling van Koen Taselaar.

Solotentoonstelling Koen Taselaar : Toen Kaselaar

Toen Kaselaar

Kunstenaar: Koen Taselaar

Tentoonstellingsdata: 7 september - 21 oktober 2018

Opening: Vrijdag 7 september 2018 | EVENT

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!