donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Ronde van Kralingen is er weer

30 juni 2017 (de redactie)

Rotterdam: Soms bejubeld, maar vaker verguisd of gemeden als de pest. In het grijze verleden kwamen er voor de ´Wielerronde van Kralingen´ wielerfanaten van buiten de stad. Goede Rotterdamse wielrenners waren er kennelijk niet en voor kijkers uit Kralingen viel er dus weinig te beleven, de wielrenners raceten voorbij en daar bleef het bij.

Vaste data waren er ook al niet, net zomin als vaste afstanden. Een jaarlijks terugkerend evenement is het nooit geworden. De eerste ´Wielerronde van Kralingen´ werd omstreeks 1950 gereden. In de ´grijze celletjes´ van een 4-jarig ukkie is er weinig van blijven hangen. Ja, op de arm zitten van papa of stevig bij de hand gegrepen door mama, weglopen was streng verboden. Geen verstoppertje spelen en zeker niet hinkelen op ´t stoepkrijtbaantje van andere kleuters.

In totaal schijnt de oude Wielerronde van Kralingen, die meestal begon in de Lusthofstraat, zo´n 14 maal verreden te zijn. Eén naam van een winnaar komt boven drijven, Anton van Putten uit Oudenhoorn.

Nee, dan de ´Slagers Bakfietsen Rally´, die elk jaar in Gouda werd gehouden. Wat een feest was dát. Toch heeft ook die rally het niet erg lang volgehouden.

Pas in 1983 tijdens het 70-jarig jubileum van het Rotterdams Studenten Corps - door een Gouds vriendje dat er lid van was spottend het ´ballencorps´ genoemd - kwam er iets meer leven in de Rotterdamse ´brouwerij´ en werden er behalve de Wielerronde ook een optocht, een prestatieloop en een concert georganiseerd. Hardlopen zit de Kralingers in het bloed, zij volgen de Marathon van Rotterdam op de voet en rennen zelf over de Oudedijk hun dagelijkse ´fit-blijven-rondje´.

Dit jaar wordt voor de tweede keer in deze eeuw geprobeerd de Wielerronde van Kralingen nieuw leven in de blazen met heel wat meer evenementen. De startfluit klinkt om 14.00 uur op de Lusthofstraat op zondag 2 juli. Daar zijn ook de winkels open en er worden een culturele markt en braderie gehouden. Voor de kinderen is er een groot springkussen en zelfs Voetbalclub Excelsior geeft clinics met trainers en voetballers. Bij een familie- en stratenloop mag iedereen aansluiten. Het enige dat niet mag is de wielrenners in de weg lopen. En kleuters moeten netjes op de stoep blijven, een enkel heel klein ukkie mag wellicht op de schouders van papa zitten en kijken. Gefietst wordt er van de Lusthofstraat naar de Avenue Concordia, aan het eind rechtsaf over de Oostzeedijk en vervolgens via de Willem Ruyslaan weer terug naar de finish ook op Lusthofstraat.

 

Deel dit bericht met je vrienden!