woensdag 20 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

RIVM: + 7 doden - aantal coronagevallen neemt weer toe

21 juli 2020 (de redactie)

Update RIVM 15 juli t/m 21 juli 2020

Afgelopen week zijn er 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat is bijna 2 keer zoveel als vorige week. Er zijn 19 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat is een toename van 3 patiënten in vergelijking met de vorige week. Er zijn 7 personen als overleden gemeld, 1 minder dan in de week er voor. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

In totaal zijn nu 6155 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus (bron Johns Hopkins University).

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich weer meer in Nederland. Het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus neemt toe. In de teststraten stijgt het percentage positieve testen en het reproductiegetal (Rt Real Time ) ligt boven de 1. 

Nederland staat nu met een dodental  van 35,7 per honderdduizend net onder Ierland en Brazilië. In het VK  is dat 68, in de VS 43 en in Zweden 55 (Bron Johns Hopkins)  

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19. Mensen kunnen zichzelf aanmelden voor een test in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten. Ook worden mensen getest bij de huisarts of in het ziekenhuis of door de GGD’en voor bron- en contactonderzoek. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

Percentage positieve testen stijgt

Tussen 13 juli en 19 juli hebben 88.886 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en. Dat zijn ruim 12.000 meer uitgevoerde testen dan de week daarvoor, toen 75.547 testen werden afgenomen.
Het percentage mensen met een positieve test steeg van 0,6% in weeknummer 28 (6 tot en met 12 juli) naar 1,0% in de week van 13 tot en met 19 juli.

Er zijn regionale verschillen in het aantal meldingen per provincie. Dit is ook zichtbaar in het aantal afgenomen testen per 100.000 inwoners en het percentage positieve testen per regio. (zie epidemiologische rapport)  Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland is een toename te zien in het aantal meldingen.

Aantal besmettingsclusters in Nederland

Verspreid over het land neemt het aantal lokale clusters met meer dan twee aan elkaar gerelateerde besmettingen toe. Er zijn op dit moment 96 actieve COVID -19 clusters in Nederland. De gemiddelde grootte van deze clusters is 5,4 personen (range 3-23). Deze besmettingen vinden voornamelijk plaats in de thuissituatie, maar de laatste weken is er een toename van besmettingen die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of het café.

Zie ook:

Lees meer over:

coronavirus RIVM Johns Hopkins
Deel dit bericht met je vrienden!