maandag 18 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

RIVM: +32 doden. Meer mensen getest, minder besmettingen

25 augustus 2020 (de redactie)

Update 19 augustus t/m 25 augustus 2020

Afgelopen week zijn er 3.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 425 meldingen minder dan het aantal meldingen van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 84 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 34 meer dan vorige week.

Deze week zijn 32 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 16 meer dan in de week er voor. De meeste meldingen van nieuwe vastgestelde besmettingen komen net als vorige week uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland is een lichte daling zichtbaar in het aantal nieuwe besmettingen. In Noord-Holland en Noord-Brabant is het aantal nieuwe besmettingen per dag nagenoeg gelijk gebleven.

140.000 test in één week 

In de afgelopen week hebben ruim 140.000 mensen zich laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten, bijna 38.000 mensen meer dan de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week licht gedaald naar 2,5%. Het reproductiegetal is circa 1.  

De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. 

Tabel RIVM In bijna alle leeftijdsgroepen is een lichte afname of stabilisatie te zien in het aantal meldingen per 100.000 inwoners

Ziekenhuisopnames en overlijdens 

Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames voor COVID-19 steeg de afgelopen week opnieuw. In de week van 19 tot en met 25 augustus zijn 84 mensen gemeld die vanwege COVID-19 opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dat zijn er 34 meer dan de week daarvoor. 

In de afgelopen week zijn er 26 patienten vanwege COVID-19 opgenomen op de Intensive Care, ten opzichte van 28 IC intensive care -opnames in de week daarvoor meldt Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).  In de afgelopen week zijn 32 overleden COVID-19 patiënten gemeld. Dat is een stijging van 16 overlijdens in vergelijking met de week daarvoor. Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden. 
 

Vanaf 1 september ziekenhuis opnames cijfers van Stichting NICE.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gaat voor de ziekenhuisopnames vanaf volgende week de cijfers van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) gebruiken in haar rapportage. De cijfers van de Stichting NICE geven in deze fase van de epidemie het meest actuele beeld van het aantal ziekenhuisopnames. Ziekenhuizen registreren elke dag voor Stichting NICE gegevens over COVID-19 patiënten op zowel de verpleegafdelingen als op de intensive care afdelingen.

Het RIVM rapporteert sinds maart 2020 het aantal ziekenhuisopnames op basis van de meldingen van de GGD’en. In de maanden maart tot en met mei gaf dit een goed beeld van het aantal ziekenhuisopnames. Tot 1 juni werden namelijk vooral ernstig zieke mensen op COVID-19 getest, en een groot deel van hen was al of werd kort daarna in het ziekenhuis opgenomen. Per 1 juni kan iedereen zich laten testen op COVID-19 en worden veel meer mensen in een vroeg stadium van de ziekte getest. Als mensen in de weken na hun vastgestelde besmetting moeten worden opgenomen, wordt dit niet altijd bekend bij de GGD’en. Daarnaast worden de ziekenhuisopnames vaak met vertraging gemeld aan de GGD’en. De cijfers van Stichting NICE worden dagelijks  geactualiseerd.

Reproductiegetal R 1

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 100 andere mensen die besmet worden. Het betrouwbaarheidsinterval ligt tussen 0,93 en 1,10. Het reproductiegetal is iets gedaald ten opzichte van vorige week, toen het reproductiegetal 1,19 was. 

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden en bij klachten thuisblijven en testen. Handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes.

 

Zie ook:

Lees meer over:

corona RIVM
Deel dit bericht met je vrienden!