zondag 1 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

HMS Walrus uit 1985 Foto Koninklijke Marine CC

Rekenkamer: Nieuwe duikboten 730 miljoen duurder

16 oktober 2020 (door de redactie)

Duikboten. Actueel zijn ze wel in tijden van een sterkere Europese defesieinspanning. Zwakte is weer dat haast alles op defensie gericht is. Ze kosten intussen wel geld; de grootste defensieuitgave na de Joint Strike Fighter (JSF). En nu wordt het volgens de Rekenkamer 730 miljoen meer.

Nieuwe duikboten

In 2016 is de minister van Defensie een nieuw verwervingsproject gestart voor onderzeeboten. In december 2019 heeft de bewindsvrouw in de zogenaamde B-brief het parlement geïnformeerd welke keuze zij wil maken. Het betreft het grootste nieuwe investeringsproject van Defensie sinds de aankoop van JSF-gevechtsvliegtuigen.

De piek van de kosten voor 4 duikboten ligt in huidige planning ergens rond 2027 Afbeelding Rekenkamer 

Na een lange procedure waar het rapport van de Rekenkamer uitgebreider op ingaat, kan worden gekozen voor een multifunctionele boot die voldoet aan verschillende specifieke eisen en niet 'van de plank' te koop is.

De Algemene Rekenkamer publiceerde op 12 oktober 2020 onderzoek waarin de studiefase van het ministerie naar nieuwe onderzeeboten is doorgelicht. Ze concludeert dat het budget dat de bewindspersonen van Defensie reserveren voor vervanging en exploitatie niet volstaat. Daar zal ten minste €730 miljoen bij moeten. 

Lees meer over:

defensie
Deel dit bericht met je vrienden!