woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Recycled: Volkert

24 juli 2019 (Geert-Jan Laan)

VandaagenMorgen krijgt dit najaar een nieuwe site. In het kader van de migratie van het omvangrijke archief aan artikelen naar de nieuwe site stuitten we, op veel boeiends. Deze zomer bieden we een kleine selectie aan. Hier als eerste het korte artikel ‘Volkert’.

Volkert (Door Geert-Jan Laan)
Toen ik als hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden bepleitte en ook doorvoerde dat Volkert van der G. gewoon bij zijn volledige naam Volkert van der Graaf moest worden genoemd viel half journalistiek Nederland over mij heen. Volkert was nog maar verdachte en misschien pas na een veroordeling zou zijn volledige naam kunnen worden gepubliceerd. Die volledige naam werd al in vrijwel alle buitenlandse kranten genoemd en marcheerde over het internet.


Ook mijn argumenten dat hier ging om een – gelukkig in dit land zeldzame - politieke moord die vergelijkbaar was met de onthoofding van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, het lynchen van de gebroeders De Wit en het doodschieten van Willem (de Zwijger) van Oranje door Balthazar Gerards maakten weinig indruk.

In de talkshow van Catherine Keyl, live uitgezonden, vroeg ik mij af of de moordenaar van Willem van Oranje nu ook postuum Balthazar G. moest worden genoemd.

De redactie van dat programma had enkele jonge veroordeelde mannen verzameld die te kennen gaven ernstig bezwaar te maken tegen het publiceren van hun volledige naam.

Op mijn vraag wat ze dan deden in een live uitzending van de televisie waren ze met stomheid geslagen. Op die manier, zo werd gemompeld, hadden ze er nog niet naar gekeken.

Uit het programma Brandpunt-Reporter van KRO-NCRV, over hoe Volkert van der Graaf de voorwaarden gesteld bij zijn vrijlating regelmatig overtreedt, blijkt hoezeer de zogenaamde bescherming van de privacy in een aantal gevallen de verkeerden beschermt. Volkert heeft geprobeerd met een kort geding de uitzending van Brandpunt-Reporter te verbieden.

Zijn visie dat hij liever in de steun blijft omdat hij dan gratis kan procederen werpt een vreemd licht op dit kort geding.

Het, eventueel via zijn advocaat, verkopen van foto's aan de Telegraaf werpt de vraag op welk bedrag onze wakkere ochtendkrant daarvoor heeft betaald. En of hij de sociale dienst van deze neveninkomsten op de hoogte heeft gesteld.

Indien dit allemaal klopt, en justitie zal dat moeten onderzoeken, dan kan onze Volkert gewoon nog voor zes jaar achter de tralies. En voor de schuldige hoeft hij alleen maar in de spiegel te kijken.

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl), begon bij Vrije Volk en Parool, was onderzoeksjournalist onder meer naar de Lockheed affaire , won samen met Rien Robijns de persprijs , werkte als adjunct hoofdredacteur bij Het Vrije Volk te Rotterdam, was hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en mede-oprichter van Rotterdam Vandaag & Morgen Tot 2017 was hij samen met Jim Postmatevens hoofdredacteur . Bovenstaand artikel werd gepubliceerd op maandag 21 september 2015

Afbeelding en bovenste uitsnede: Balthasar Gerards vermoordt Willem van Oranje (Bron afbeelding: Wikimedia Commons)

 

Lees meer over:

journalistiek
Deel dit bericht met je vrienden!