dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Rechtbank Rotterdam geeft Museum Boijmans Van Beuningen gelijk in Koenigs-claim

23 augustus 2017 (de Redactie)

Museum Boijmans Van Beuningen heeft met tevredenheid kennis genomen van de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam vandaag in een zaak waarin zes erven van de in 1941 overleden verzamelaar Franz Koenigs het museum op 11 oktober vorig jaar hebben gedagvaard. De rechtbank wees in haar vonnis hun claim dat zij eigenaar zouden zijn (gebleven) van drie tekeningenalbums, acht betekende incunabelen en elf losse tekeningen af. (Foto-uitsnede: Rinus Vuik)


De eisers stelden dat de betwiste kunstwerken behoren tot een afzonderlijke bruikleen uit 1935. Zij stelden dat er nog altijd een bruikleenovereenkomst van kracht is en vorderden in de zaak een verklaring voor recht. De rechtbank heeft hen daarin ongelijk gegeven.

Boijmans-directeur Sjarel Ex hoopt dat de afwijzing van de eis van een beperkte groep nazaten/erven onder leiding van Christine Koenigs het slot inluidt van een lange reeks inmiddels afgewezen eigendomsclaims op de tekeningencollectie Koenigs. Die loopt al vanaf 1997. ‘We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt.’

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via kunstwerken van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere popartcollectie met werken van o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum is dé plek voor vormgeving en design. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design.

Download achtergrondinformatie


Foto Rinus Vuik

Deel dit bericht met je vrienden!