zondag 22 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Halve maan ter ere van de ramadan in Jordanië. Foto Mona Maher cco

Ramadan 2021 13 april - tot de avond 12 mei

12 april 2021 (een van de redacteuren)

Op 13 april begint in 2021 de ramadan. De eerste en laatste dag van de Ramadan worden bepaald door de islamitische maankalender. Daarin telt elke maand 29 of 30 dagen. Een jaar duurt 354 dagen. Het islamitisch jaar is dus korter dan het astronomisch jaar waardoor de ramadan van jaar tot jaar steeds -meestal 11 dagen - vroeger begint. Vorig jaar begon de ramadan  op 24 april, dit jaar dus op de 13 een volgend jaar, 2022 op 2 april.   

De ramadan begint met 'Hilāl', halve maan,  ongeveer een dag na de nieuwe maan en eindigt met het suikerfeest 'Eid al-Fitr' het begin van de volgende maanmaand. Daartussen wordt door een deel van gelovige moslims die daartoe in staat zijn gevast tussen zonsopgang en zonsondergang.

De ramadan is een van de vijf zuilen van de klassieke Islam. De andere zijn: de geloofsbelijdenis, de dagelijkse gebeden, de bedevaart naar Mekka en de Zakat, het geven aan de armen. Er zijn in Nederland ongeveer tussen de 850.000 (CBS) en 1 miljoen (Pew) moslims. Het is niet bekend hoeveel van hen de ramadantraditie in ere houden.

 

Zie ook:

Lees meer over:

religie Ramdan islam
Deel dit bericht met je vrienden!