zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Archieffoto van de raad van Minneapolis. Foto T Webster CC

Minneapolis wil politiekorps opheffen

8 juni 2020 (Ronald Glasbergen)

Het gekozen bestuur van Minneapolis, de stad waar op 25 mei dit jaar de 46 jarige George Floyd om het leven kwam door buitensporig politiegeweld, wil de politie in zijn huidige vorm opheffen. Dat meldde de in Minneapolis gevestigde krant de Star Tribune op 8 juni 20.30  Nederlandse tijd.

Burgemeester Jacob Frey van de stad vetode weliswaar de motie, maar negen van de in totaal dertien raadsleden  overruleden diens veto. Eerdere pogingen om de politie hadden volgens de voorzitter van het bestuur Lisa Bender onvoldoende effect gehad. 'Het is onze inzet om de politie zoals we die kennen op te heffen en om systemen van openbare veiligheid te creëren die ons daadwerkelijk beschermen'' zo wordt ze in de Britse krant The Guardian geciteerd. Het blad citeert ook een tweet van Jerimiah Ellison, een andere bestuurder die daarin zegt: 'En als we klaar zijn, gaan we het niet gewoon weer aan elkaar lijmen'. Ellison zegt 'grondig' te willen heroverwegen hoe hulp en openbare veiligheid aan te pakken.   

Een dag eerder had burgemeester Frey gezegd dat hij hervorming van het politiekops steunde maar dat hij ertegen was om het hele politiekorps op te heffen. Linea Palmisano, één van de vier mensen die het veto niet onderschreven, zei toen haar negen collega's hun verklaring aflegden: 'Ik heb beloofd de veiligheid van onze stad hoog te houden en daarmee bedoel ik iedereen in onze stad, en dat betekent verschillende dingen voor verschillende mensen'  aldus de Star Tribune. Wat nu precies gaat gebeuren met de stad en zijn politie is nog onduidelijk. 

De protesten tegen raciaal politiegeweld en ongelijke behandeling zijn nu bijna twee weken na de dood van George Floyd, misschien minder gewelddadig geworden, maar ze zijn niet geluwd. Floyd, die eerder enkele veroordelingen achter de rug had, had zijn leven gebeterd. Hij was echter door de Covid-19 crisis zijn baan als bewaker kwijtgeraakt. Hij werd op 25 mei aangehouden wegens verdenking van het betalen met een vals 20 dollar biljet bij de aankoop van sigaretten. De verkoper zag dat het biljet vals was, maar Floyd weigerde de sigaretten terug te geven en werd gearresteerd en geboeid. D. Chauvin, de agent die hem tegen de grond hield, had negen minuten lang zijn knie in zijn nek. Floyd zei dat hij geen adem kreeg. Na zes minuten was hij bewegingsloos. Er werd geen poging gedaan hem te reanimeren. Collega's van de agent die Floyd tegen de grond klemde, hielden omstanders op afstand.

Een meisje filmde met haar telefoon het gebeuren en zette het direct op facebook. Ze is sindsdien ondergedoken wegens bedreigingen. 

Toen versterking en hulpdiensten arriveerden bleek Floyd dood te zijn. Het filmpje ging viraal. In de VS, maar al snel wereldwijd, braken protesten uit. De agent is gearresteerd en beschuldigd van doodslag. Zijn twee collega's zijn eveneens gearresteerd.   

 George Floyd Foto via CC 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!